Vučić saopštio datum beogradskih izbora

Vučić saopštio datum beogradskih izbora

Foto: Urban City // I.P.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će izbori u Beogradu biti održani 2. juna, a da će svi ostali izbori biti održani u skladu sa zakonskim i ustavnim rokovima.

Obraćajući se građanima u nedelju uveče, predsednik Vučić je rekao da će konstitutivna sednica Narodne skupštine, koja je trebalo da se u ponedeljak održi, biti odložena za sedam dana kako bi se tada potpuno završilo konstituisanje.

On je najavio da će nova predsednica Skupštine Ana Brnabić beogradske izbore raspisati 2. ili 3. aprila.

„Napravio sam jednu formalnu grešku, rekao sam da izbori u Beogradu najkasnije mogu da budu održani 5. maja na Vaskrs. Zakonski je sasvim precizno, najkasniji datum za raspisivnaje izbora je 3. april. I to mora da raspiše predsednik Skupštine koji do tada mora biti izabran. Pošto je rok kampanje 45 do 60 dana, moguće je da izbori budu od 28. aprila do 2. juna. Svi ljudi iz SNS koji su večeras došli na sastanak, najveći deo rukovodstva, su za to da se održe 28. aprila, a svi drugi lokalni izbori u skladu sa ustavnim i zakonskim rokovima. Ja sam zamolio i zahvalan sam ljudima iz SNS koji su rekli da razumeju moje razloge“, rekao je Vučić obrazlažući odluku da izbori ipak budu 2. juna.

On je istakao da će izbori biti u junu jer je „važno da imamo izbore za koje će na kraju svi reći, ‘da to je taj rezultat’“.

„Pozivam ljude u MUP-u da veoma restriktivno tumače Zakon o promeni prebivališta, posebno prilikom promene prebivališta, odnosno dobijanja prebivališta na teritoriji grada Beograda do datuma zaključenja biračkog spisak za beogradske izbore“, kazao je Vučić.

Prema njegovim rečima, važno je da se preporuke ODIHR-a poštuju, i o obuci i o broju birača na jednom biračkom mestu.

Kada su u pitanju lokalni izbori, predsednik je kazao da će oni biti održani u zakonskim i ustavnim rokovima i da neće biti nikakvih podnošenja ostavki lokalnog rukovodstva kako bi se pomerio datum lokalnih izbora.

KOMENTARIŠI