Windows 12 je u pripremi

Windows 12 je u pripremi

Foto: Microsoft

Sledeća verzija Windowsa je u pripremi, a iako još nema naziv, mnogi su već počeli da je zovu ​​”Windows 12″, kao hronološkog naslednika Windowsa 11. Već se pojavljuju i glasine o tome što će uključivati ​​sledeća verzija Windows sistema, a evo šta je sve poznato do sada.

Važno je imati na umu da još ne znamo kako Microsoft planira da plasira i isporuči sledeću glavnu verziju Windowsa. Ne znamo da li će se zaista zvati Windows 12 ili će se isporučivati ​​kao ažuriranje Windows 11 verzije. Možda će to biti Windows 11.1 ili nešto apstraktnije kao Windows Aurora.

Ono što znamo jeste da će se pojaviti 2024. godine, kada se očekuje isporuka sledeće grupe velikih ažuriranja i promena za Windows, i iako mislimo da ima najviše smisla da Microsoft ovo plasira kao Windows 12, to je nešto što nećemo sa sigurnošću znati sve dok se ne približi datum izlaska.

Prema nekim izvorima, lansiranje sledeće glavne verzije Windowsa očekuje se u drugoj polovini 2024. godine, tri godine nakon što je isporučena prva verzija Windowsa 11. To je zato što se Microsoft vraća na trogodišnji razvojni ciklus za glavne verzije Windows platforme, s planovima za ažuriranje in-market verzije Windowsa s novim funkcijama svakih nekoliko meseci.

Još ne znamo koji će biti specifični sistemski zahtevi za Windows 12. Kada je Windows 11 lansiran, Microsoft je značajno povećao sistemske zahteve što je dovelo do toga da većina postojećih računara sa Windows 10 sistemom ne ispunjava uvslove za nadogradnju na Windows 11.

Sistemski zahtevi Windowsa 11 uključuju računar s Intel procesorom 8. generacije ili AMD Ryzen 2000 serije i novijim. Također zahteva TPM 2.0 i minimalno 4 GB RAM-a. Jedan izveštaj tvrdi da bi Microsoft mogao da povećati zahtev za RAM-om s 4 GB na 8 GB kod Windows 12 sistema, ali to je za sada samo glasina.

Pretpostavljamo da bismo mogli videti da su neke funkcije (uglavnom usmerene na veštačku inteligenciju) ograničene na novije računare s NPU-om ili GPU-om koji mogu “da pretrpe” AI obradu na uređaju, jer se šuška da će se sledeća verzija Windowsa u velikoj meri fokusirati na mogućnosti AI, a neće svi računari moći da podnesu tu funkciju bez namenskog hardvera.

Kao što je često slučaj s novom verzijom Windows sistema, očekuje se da će Microsoft predstaviti ažuriran interfejs radne površine zajedno s Windows 12 sistemom. Prošle godine, kratki presek tokom Microsoftovog Ignite 2022 govora otkrio je novi korisnički interfejs koji nikada ranije nije viđen, a izvori kažu da je ovo rani prototip korisničkog interfejsa koji će se isporučivati ​​na Windows 12.

Interfejs je dosta drugačiji od onoga što imamo na Windowsu 11, sa sistemskim tasterima kao što su sistemska traka, traka za pretraživanje i ikona vremenske prognoze premeštene na vrh ekrana, ​​ostavljajući samo vaše zakačene i pokrenute aplikacije koje lebde u doku poput polja u dnu ekrana.

Nije jasno da li će ovaj novi interfejs biti samo za touchscreen AiO uređaje ili će se primenjivati ​​na sve računare sa Windows 12 sistemom. Verovatno će to biti korisnički interfejs za određene vrste uređaja, s mogućnošću vraćanja više tradicionalnog izgleda radne površine Windows sistema ako vam je to draže.

U svakom slučaju, sigurni smo da će nove informacije curiti kako se bude bližio datum zvaničnog izlaska ove verzije sistema ili bar kada saznamo kako će se tačno zvati. Dosta detalja je još uvek tajnovito.

KOMENTARIŠI