Foto: Microsoft

Microsoft Edge pregledač koji je zasnovan na Chromium projektu bio je poboljšanje u odnosu na početnu verziju Edge na mnogo načina, uključujući i njegovu podršku za Windows 7 i Windows 8.

Međutim, izgleda da je došlo vreme za rastanak: Microsoft je najavio da će Edge ukinuti podršku za Windows 7 i Windows 8 sredinom januara 2023. godine, ubrzo nakon što ti operativni sistemi prestanu da dobijaju redovna bezbednosna ažuriranja. Podrška za Windows 7 i 8 će takođe prestati za Microsoft Edge Webview2, koji može da koristi Edge endžin za ugrađivanje veb stranica u aplikacije koje nisu Edge.

Poklapanje datuma

Datum završetka podrške za Edge poklapa se sa prestankom podrške za bezbednosne ispravke i za Windows 7 i za Windows 8 10. januara i prestanak podrške za Google Chrome za Windows 7 i 8 u verziji 110. Pošto je osnovni Chromium endžin u i Chrome i Edge otvorenog koda, Microsoft bi mogao da nastavi da podržava Edge u starijim verzijama Windows operativnog sistema ako želi, ali deluje da Microsoft želi da stavi tačku na podršku i za Windows i za Edge, ali i za Chrome.

Windows 7 i njegova komplikovana ažuriranja

Ako ste mislili da je Windows 7 već prestao da dobija bezbednosna ažuriranja, niste pogrešili. Većina korisnika je prestala da dobija bezbednosna ažuriranja za Windows 7 još 2020. godine, otprilike deceniju nakon njegovog prvobitnog izdanja. Ali pošto je Windows 7 bio toliko popularan među kompanijama, Microsoft je preduzeo neobičan korak i ponudio tri dodatne godine opcione, plaćene podrške za ažuriranje za operativni sistem. Upravo ta ažuriranja se sada završavaju, a Microsoft nije odlučio da ponudi sličan program za Windows 8, koji je upravo proslavio svoj 10. rođendan.

Za vas koji koristite novije verzije operativnih sistema i Edge vam je prirastao srcu, ne morate da brinete, Edge će nastaviti da radi na Windows 10 i 11, kao i na podržanim verzijama macOS-a, Linux-a, iOS-a i Android-a.

KOMENTARIŠI