Na današnji dan lansiran Windows 95

Na današnji dan lansiran Windows 95

Foto: Microsoft

Legendarni Windows 95 operativni sistem je u prodaju pušten 24. avgusta 1995. godine, a doneo je pravu revoluciju u svet računara.

Windows 95 je verzija operativnog sistema koja je praktično proslavila Microsoft, a dovela je do popularizovanja Windows platforme i smestila ovaj softver u brojne domove korisnika.

Uz Windows 95 su stigle bitne promene i poboljšanja, kao što su Satrt meni, taskbar, a tu je bio i Windows Explorer (sada File Explorer). Kultne Windows igre Solitaire i Minesweeper su se takođe pojavile sa Windowsom 95.

Internet Explorer nije stigao odmah u okviru Windowsa 95, ali je debitovao u decembru 1995. godine, a korisnici su internetu pristupali preko “The Internet” ikonice na desktopu.

Microsoft je na promotivnu kampanju za Windows 95 potrošio više od 300 miliona dolara, a u to vreme bila je to najskuplja kampanja u američkoj istoriji. Reklame za Windows 95 su mogle da se vide svuda – u novinama, na radiju i televiziji, bilbordima što je označilo i značajne izmene u taktici reklamiranja i marketing kampanjama IT proizvoda.

Windows 95 se smatra velikim uspehom Microsofta. Ova verzija operativnog sistema je samo tokom prve nedelje prodat u preko milion primeraka, a do kraja 1998. godine bio je najviše korišćeni operativni sistem. Nasledio ga je Windows 98 tokom 1998. godine.

KOMENTARIŠI