Kupovina mobilnih telefona bi ubuduće mogla da izgleda dosta drugačije – čini se da će “nova normalnost” zahvatiti i ovaj segment. Korisnici će, prosto, morati da se naviknu na to da će dobijati u pakovanju manje nego ranije. Sve više proizvođača to potvrđuje, a poslednji u nizu je Xiaomi.

Naime, u objavi na kineskoj društvenoj mreži Weibo potvrđeno je kako će se Xiaomi Mi 11, najnoviji flegšip model, isporučivati u kutiji bez punjača, piše Engadget. Razlog za to, bar eksplicitni, čuli smo već od kompanije Apple – briga za okolinu i pokušaj smanjenja elektronskog otpada.

Ono što je Xiaomi uradio, ipak, malo se razlikuje od konkurenata – odlučili su da izbace punjač iz originalnog pakovanja, ali će ga nuditi besplatno kao dodatak svima koji to budu želeli.

Podsetimo, Apple je bio prvi proizvođač koji je odlučio da izbaci punjače iz kutije kada je iPhone 12 predstavljen u oktobru ove godine. To je izazvalo lavinu komentara, a najviše je, razume se, bilo onih negativnih.

Nedugo potom, Samsung i Xiaomi su bili među najglasnijima koji su “peckali” Apple zbog ovakve odluke, gotovo otvoreno im se rugavši na društvenim mrežama. Međutim…

Međutim, nedavno je Samsung otkrio (možda i nenamerno) u sertifikaciji Galaxy S21 modela da neće biti punjača uz ovaj uređaj, a obrisali su i objavu kojom su se rugali “Jabuci”.

Ovo svakako ne bi bio prvi put da Apple utaba put konkurenciji i “probije led” nekom novom odlukom, mada je ova izazvala prilično veliko nezadovoljstvo korisnika.

Da budemo iskreni, možda je uteha to što ova odluka o punjačima, za sada, važi samo za najskuplje modele ovih brendova. S druge strane, ne znamo u kom pravcu će se kretati, i da li će sve više zahvatati nove modele, ma kog cenovnog ranga oni bili.

KOMENTARIŠI