Za četiri dana na novom auto-putu u CG izgorela četiri automobila, 40...

Za četiri dana na novom auto-putu u CG izgorela četiri automobila, 40 prokuvalo

Most Moračica, avgust 2021 // Foto: Urban City // B.P.

Turisti iz Srbije ka crnogorskom primorju mogu da putuju ka svojim odredištima novootvorenom deonicom auto-puta od Mateševa, kod Kolašina, do Smokovca, kod Podgorice.

Deonica je duga 41,5 kilometar, i do 21. jula putarina se neće naplaćivati. Iz Direktorata za državne puteve Crne Gore ističu da se radi na izradi dokumentacije za izgradnju druge faze deonica kako bi putni pravac Podgorica-Beograd bio u formi auto-puta.

Koliko je važna novoizgrađena deonica govori i podatak da je samo u prvom danu taj auto-put prešlo oko 18.000 vozila.

Na žalost, bilo je za prethodna četiri dana i saobraćajnih nesreća. Potpuno su izgorela četiri automobila, dok su motori čak u 40 vozila “prokuvali”.

Na sreću, niko nije povređen, a stručnjaci upozoravaju da se vožnja mora prilagoditi uslovima saobraća, proveriti ispravnost vozila i da se vozi prema postojećim ograničenjima na tom putu.

Temperature u južnom delu Crne Gore su ovih dana i do 39 stepeni.

Na magistrali od Podgorice ka Baru, negde kod Virpazara, preksinoć je izgorela kamionska prikolica, a požar je zahvatio i okolno rastinje i sada je lokalizovan.

Navodi se da se u Crnoj Gori vozi oko 265.000 automobila, a da je njihova prosečna starost oko 15 godina.

Što se tiče kvaliteta saobraćaja na auto-putu vozači su zadovoljni.

“Odličan, vrhunski, najbolji trenutno u Evropi. Brzo, sigurno, fenomenalno. Sve je idealno. Mnogo brže i mnogo sigurnije. Srećni smo što je mnogo brže i u svakom slučaju sigurnije”, samo su neki od utisaka i putnika”, koji su se vozili novim auto-putem”.

Pripreme za izgradnju druge deonice

Miroslav Mašić, direktor Direktorata za državne puteve Crne Gore, kaže da Ministarstvo poslednjih godina radi na planu za realizaciju nastavka naredne deonice dužine oko 23 kilometra.

“Trenutno se završava celokupna dokumentacija. I ono što je bitno i dokumentacija i radovi će biti dobrim delom finansirani iz evropskih fondova. Tako da  je plan da naredne godine imamo završen glavni projekat i da apliciramo i dobijemo finansijska sredstva”.

Očekuje i da bi 2024. godine mogli početi izgradnju te deonice.

Takođe, ističe i da ostaje i deonice od Andrijevice do granice Srbije, do Boljara, dužine oko 50 kilometara. Radi se, navodi na izradi dokumentacije i saradnji s kolegama iz Srbije  da se  sinhonizujemo oba dela kako bi ceo putni pravac od Podgorice do Beograda bio u formi auto-puta.

RTS-u je potvrđeno i Direktoratu da će već narednih dana biti asfaltirana deonica od 1.200 metara pristupnog puta od Kolašina ka Mateševu.

Posle turističke sezone počeće i rekonstrukcija magistrale od Kolašina ka Mateševu.

KOMENTARIŠI