Za godišnje održavanje pruge Požarevac – Majdanpek potrebno 18 miliona dinara

Za godišnje održavanje pruge Požarevac – Majdanpek potrebno 18 miliona dinara

Danas je u Požarevcu održan sastanak predstavnika AD „Železnica Srbije“ i lokalnih samouprava našeg okruga i Borskog okruga. Tema i cilj sastanka je da ove lokalne samouprave izdvoje sredstva za održavanje železničke pruge Požarevac – Majdanpek, za šta je potrebno 17,8 miliona dinara na godišnjem nivou.

 

Železnica Srbije nije u mogućnosti da finansira nešto što ovog trenutka nije isplativo, pa je na tu temu danas u Požarevcu održan sastanak vezan za projektno finansiranje lokalnih samouprava kroz koje opštine ova pruga prolazi.

Milan Maksimović, direktor sektora za saobraćajne poslove i pristup saobraćajnoj infrastrukturu u AD „Železnice Srbije“ kaže da je za održavanje pruge, u dužini od oko 90 kilometara, na godišnjem nivou potrebno 17, 8 miliona dinara, što je do sada ovo preduzeće obezbeđivalo.

zeleznice-milan-maksimovic-193x300„Obzirom da pruga nije dovoljno eksploatisana, namera svih činioca je da se sačuva i da se obavlja i robni i putnički saobraćaj. Trenutno, funkcioniše robni saobraćaj i to slabog intenziteta. Dolaskom Hestila u Kučevo potreban je železnički prevoz kreča i kamena, do Smederevske Železare. U narednom periodu očekujemo početak izgradnje pruge od Stiga do Drmna gde se gradi novi blok „TE-KO“, kaže Maksimović i dodaje, da dok se sve ne stavi u funkciju i krene željenim tokom, Železnica nije u mogućnosti da odvoji sredstva za održavanje pruge.

Po njegovim rečima, sastanak sa lokalnim samoupravama treba da rezultira predviđanjem i planiranjem sredstava za održavanje ove pružne deonice, što bi svakako bilo srazmerno podeljeno sa opštinama kroz koje železnička infrastruktura prolazi.

„Sa resornim ministarstvom je urađen predlog i nacrt teksta Ugovora koji bi bio potpisan između Železnice i opština, a njime bi bila iskazana namera u finansiranju projekta. Nakon obezbeđivanja sredstava bio bi i odrađen finansijski plan. Organizacija poslova će biti poverena AD „Železnice Srbije“ a nakon oživljavanja pruge, odnosno njene revitalizacije i povećanja broja saobraćaja ta obaveza lokalnih samouprava neće postojati jer će sredstva od prihodovanja Železnica upotrebiti za ovu namenu“, kaže Maksimović.

U ime lokalne samouprave obratio se načelnik okruga Aleksandar Đokić koji se prvenstveno zahvalio Železnici Srbije što imaju svest o tome da je postojanje pruge do Bora potebno, i rekao da će se Grad založiti da pomogne ovaj projekat koliko god je to moguće, ali i da je njihova strategija da Železnica zaradi a ne da je finansiraju lokalne samouprave.

Planiranim potezima, prvenstveno očuvanjem pruge Požarevac – Majdanpek, potom i povećavanjem obima posla, postoje i naznake uvođenja vozova od Beograda do Bora, što se može očekivati u nekom narednom periodu.

KOMENTARIŠI