Počela druga faza ozakonjenja objekata

Počela druga faza ozakonjenja objekata

U cilju efikasnijeg sprovođenja druge faze ozakonjenja danas je pomoćnica ministra u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Darinka Đuran održala sastanak sa načelnikom Braničevskog okruga Aleksandrom Đokićem

ozakonjenje-djuran-206x300Đuran je rekla da se prilikom donošenja rešenja moraju poštovati kvote koje su ranije određene, odnosno 40 inspekcijskih rešenja dnevno i 30 rešenja o ozakonjenju mesečno, po zaposlenom na ovim poslovima.

Kako je Đuran rekla da je, uz pomoć lokalnih samouprava, do sada na teritoriji Republike Srbije popisano milion i 600 hiljada nezakonito izgrađenih objekata, a procene su da u Srbiji postoji oko 2 miliona i 200 hiljada nezakonito izgrađenih objekata.

Rok za ozakonjenje svih nezakonito izgrađeni objekata, je tri godine.

Srbija će posle 30 godina dobiti bazu nelegalno izgrađenih objekata, koja će biti dostupna za 10 do 15 dana. Baza će sadržati precizne podatke o strukturi i nameni objekata, odnosno da li se radi o stambenim i porodičnim ili o proizvodnim i komercijalnim objektima.

ozakonjenje-min

Aleksandar Djokić, načelnik Braničevskog okruga, izneo je podatke za Braničevski okrug. Kako je rekao, do sada je popisano oko 80 hiljada objekata, doneto je oko 2000 rešenja o ozakonjenju i 6500 rešenja o rušenju. Naplaćeno je 17,5 miliona dinara.

Lokalne samouprave će na osnovu legalizacije objekata moći da ostvare znatne prihode koje će moći da ulažu u dalji razvoj infrastrukture.

KOMENTARIŠI