Svečanom akademijom obeleženo 70 godina postojanja Medicinske škole u Požarevcu

Svečanom akademijom obeleženo 70 godina postojanja Medicinske škole u Požarevcu

Povodom jubileja, 70 godina od osnivanja i rada Medicinske škole u Požarevcu danas je održana Svečana akademija u Centru za kulturu Požarevac. Uručene su povelje i plakete organizacijama i prijateljima škole.

U svom obraćanju prisutnima, direktor škole Dragan Novičić, podsetio je, da je Medicinska škola u Požarevcu osnovana 11. avgusta, 1947. godine, kao i u Zrenjaninu, Kragujevcu i Kosovskoj Mitrovici.

ZIK_6730-213x300“Srednja medicinska škola u Požarevcu počela je sa radom u školskom objektu koji se nalazio u Nemanjinoj ulici, i to pod imenom „Škola za lekarske pomoćnike“. Medicinska škola u Požarevcu osposobila je kadrove za potreba zdravstva i društvu dala armiju medicinskih radnika. Uspešno je obrazovala bolničare, babice, medicinske sestre, laboratorijske, sanitarne i zubne tehničare… Učenici sa diplomom naše škole su cenjeni radnici i širom Evrope.“, istakao je direktor Novičić i dodao, da su mnogi od njih nastavili svoje školovanje na medicinskim i drugim fakultetima i višim školama, postali uspešni lekari, profesori i pravnici koji su se vraćali svojoj školi, učestvujući u nastavi kao profesori i honorarni stručni saradnici”.

ZIK_6751-min

Ispred lokalne samouprave prisutne je pozdravio Bojan Ilić predsednik Skupštine Grada Požarevca sledećim rečima:

ZIK_6735-187x300“Uvek mi je veliko zadovoljstvo kada dobijem priliku da reprezentujem lokalnu samoupravu na jubileju neke ustanove koja se nalazi u našem Požarevcu. Današnje zadovoljstvo je utoliko veće, kada se zna da je ta ustanova Medicinska škola, a jubilej koji proslavlja čak 70 godina postojanja i uspešnog rada. Siguran sam da, izuzev onih koji su prošli kroz vaše učionice, mali broj sugrađana zna bogat istorijat škole, kao i značaj koji je dala i daje za medicinsku struku u Srbiji, ali i Evropi i svetu”.

Malo njih zna da su, osim u požarevačku bolnicu i Dom zdravlja, iz vaših klupa preko fakulteta i specijalizacija, učenici nastavljali da briljiraju u viđenim medicinskim ustanovama Starog kontinenta ali i ostalih kontinenata, i kao lekari i kao naučni radnici iz oblasti medicine.

Okolnosti vezane za vaše osnivanje dokaz su da vam je od početka bila namenjena sudbina velikih. To što ste nakon II Svetskog rata bili jedna od prvih medicinskih škola koje su se otvorile u Srbiji još jednom potvrđuje da je naš Požarevac i Braničevski okrug oduvek smatran za rasadnik vrhunskih davalaca Hipokratove zakletve.

ZIK_6751-min

Kao lokalna samouprava zahvalan sam i Ministarstvu zdravlja što u dogovoru sa našom, kao i ostalim medicinskim školama, osluškuje i potrebe za radnim mestima i u skladu sa time formira nove obrazovne profile ili vraća one koji su izvesno vreme prestali da se predaju. Time stvaramo bolju situaciju na tržištu rada gde je ranije bilo velikih problema sa viškom ali i manjkom pojedinih kadrova iz medicine.

Ponosan kao predsednik Skupštine grada ali i kao Požarevljanin što na svojoj teritoriji imamo Medicinsku školu koja proslavlja sedamdeseti rođendan želim Vam da i dalje radite ono što znate najbolje – učite ljude da leče ljude i produžavaju im život.

ZIK_6739-min

ZIK_6737-202x300Medicinske škole danas, jesu škole koje imaju tradiciju ali pre svega imaju kvalitet, rekao je Aleksandar Pajić pomoćnik ministra prosvete nauke i tehnološkog razvoja.

“Da bi ste upisali Medicinsku školu morate da volite obrazovanje, morate da volite čoveka. To je jedan human poziv koji zahteva sveobuhvatno učenje, kako bi sutra mogli da na adekvatan način pomognete nekome kome je ta pomoć neophodna. Da bi ste postali nastavnik, potrebno je da znate da to nisu visoko profitabilna zanimanja, da pre svega treba da volite obrazovanje i siguran sam da ovakva spona kvalitetnog kadra i učenika daje rezultat kojim će se Srbija ponositi”, zaključio je Pajić.

KOMENTARIŠI