Požarevac: Sto pedeset godina jedinog ženskog zatvora u Srbiji

Požarevac: Sto pedeset godina jedinog ženskog zatvora u Srbiji

Foto: Urban City / B.P. / arhiva

Svečanom akademijom u petak, 7. juna u Požarevcu je obeležen jubijel – 150 godina KPZ za žene u Požarevcu.

Zavod je 2019. godine dobio moderan paviljon za smeštaj 160 osuđenica, a 2022. godine počela je izgradnja novog paviljona za smeštaj 2.020 osuđenica koji će potpunosti zadovoljiti sve neophodne stanadarde. Rok za zavšetak ovog objekta je septembar 2025. godine. Na ovom mestu nalazio se objekat iz 1874. godine koji je srušen. Deo zidina zatvora koji je završen u julu 1984. godine srušen je zbog prilaza mehanizacije.

Foto: Urban City // B.P.

Upravnik Kazneno-popravnog zavoda za žene u Požarevcu Rodoljub Rončević rekao je između ostalog da je ovaj zatvor jedini u Srbiji u kome kaznu izdržavaju osobe ženskog pola i dodao da je dobrobit osuđenica tokom izvršenja kazne nešto što se samo po sebi podrazumeva i to je ono čime se rukovodimo u obavljanju svojih poslova. Ulažemo ogromne napore da novi paviljon koji je u izgradnji sledeće godine bude i useljen. U pitanju je moderan objekat za smeštaj 250 osuđenih lica.

Završetkom novog paviljona biće u potpunosti rešeno pitanje smeštajnih kapaciteta u zatvoru. Ceo kompleks u kome žene izdržavaju kaznu zatvora će završetkom ovog  projekta ispunjavati kriterijume Evropske unije, Saveta Evrope i svih modernih zatvorskih uprava.

Izmenama Zakona o izvršenju krivičnih sankcija 2014. godine omogućeno je deci da u ovom zavodu ostanu sa svojim majkama do njihove navršene druge godine, dok je pre izmene zakona bilo do prve godine života.

Foto: Urban City // B.P.

U zatvoru je uvedeno i više sertifikovanih obuka za krojenje i šivenje, kao i obuke za poslove uzgoja povrća i cveća u plasteniku, scensku fotografiju, kao i poslove frizera, manikira i pedikira. U sertifikatima koje dobiju osuđenice se nigde ne spominje da su stečeni tokom izdržavanja kazne zatvora.

Na svečanoj akademiji nastupli su hor KPZ-a za žene, kao i GŽH Barili.

KPZ za žene u Požarevcu je jedina ovakva ustanova u Srbiji. Ukazom kneza Miloša Obrenovića iz 1866. godine, zatvor je iz Ćuprije premešten u Požarevac. Zatvor je te godine imao 38 osuđenih žena, a kako je bilo rešeno pitanje njihovog smeštaja nema sačuvanih materijalnih dokaza.

Godine 1874. godine radnim angažovanjem osuđenika izgrađen je poseban državni zatvor za žene, koji je počeo sa radom 17. juna 1874. godine na mestu gde se i danas nalazi Kazneno-popravni zavod za žene.

Prema stepenu obezbeđenja KPZ za  žene pripada zavodima poluotvorenog tipa, sa zatvorenim, poluotvorenim i otvorenim odeljenjem, kao i odeljenjem za maloletnice i prekršajnim odeljenjem

KOMENTARIŠI