Foto: Urban City // B.P.

KPZ za žene u Požarevcu je jedina ovakva ustanova u Srbiji. Ukazom kneza Miloša Obrenovića iz 1866. godine, zatvor je iz Ćuprije premešten u Požarevac. Zatvor je te godine imao 38 osuđenih žena, a kako je bilo rešeno pitanje njihovog smeštaja nema sačuvanih materijalnih dokaza.

Godine 1874. godine radnim angažovanjem osuđenika izgrađen je poseban državni zatvor za žene, koji je počeo sa radom 17. juna 1874. godine na mestu gde se i danas nalazi Kazneno-popravni zavod za žene.

Foto: Urban City // B.P.

Krajem prošle godine srušen je stari objekat zatvora iz 1874. godine. Gradnja prvog novog ovog objekta zatvora započela je u maju 2017. godine, kao deo je projekta „Poboljšanje životnih uslova u KPZ za žene u Požarevcu”, koji obuhvata i trenutnu izgradnju objekta koji će zameniti staru zgradu iz 1874. godine. Nov objekat imaće kapacitet za 2.020 osuđenica. Deo zidina zatvora koji je završen u julu 1984. godine srušen je zbog prilaza mehanizacije. Nov objekat bi trebalo da bude završen do jeseni 2025. godine.

Trenutno u ovom zatvoru borave 232 osuđenice. Prema stepenu obezbeđenja KPZ za  žene pripada zavodima poluotvorenog tipa, sa zatvorenim, poluotvorenim i otvorenim odeljenjem, kao i odeljenjem za maloletnice i prekršajnim odeljenjem. Osuđenice u Kazneno-popravnom zavodu za žene u Požarevcu mogu tokom izdržavanja kazne da nauče da kroje, šiju, da završe svoje školovanje, kao i da prođu sertifikovanu obuku za frizera, manikira i pedikira.

1 KOMENTAR

  1. Super. Mogli jos blize centru grada da podignete novi kada se vec gradi. Ne daj boze da ste ga izmestili u Zabelu. Ali beskicmena gradska vlast koju cine samo klimoglavci i clankolisci nije sposobna da predlozi nesto smisleno.

KOMENTARIŠI