Obeleženo 125 godina Narodnog muzeja Požarevac

Obeleženo 125 godina Narodnog muzeja Požarevac

U Narodnom muzeju Požarevac 28. decembra 2021. godine svečano je obeležen jubilej – 125 godina od osnivanja ustanove.

Pored mnogobrojnih posetilaca, prijatelja ustanove, učenika Tehničke škole sa domom učenika „Nikola Tesla“ Kostolac, predstavnika Gradske uprave i zaposlenih održana je i promocija poštanske marke JP „Pošta Srbije“, izdanje „Muzeji Srbije“ povodom jubileja. Posetioci su bili u prilici da pogledaju video prezentaciju Teodore Branković, arheologa, višeg kustosa pod nazivom „Narodni muzej Požarevac – tradicija duga 125 godina“
Na promociji je govorio Dragan Jacanović, arheolog, viši kustos u Narodnom muzeju Požarevac koji je kazao: „Narodni muzej Požarevac osnovan je 1896. godine i posle Narodnog muzeja u Beogradu spada u najstarije muzejske ustanove u Srbiji.

On je čuvar kulturno-istorijske baštine Braničevskog okruga od najstarijih vremena do danas. U svojim fondovima čuva nekoliko desetina hiljada predmeta raspoređenih u arheološku, etnološku, istorijsku i istorijsko-umetničku zbirku. Muzej je smešten na 7 lokacija u gradu: glavna zgrada sa arheološkom postavkom i lapidarijumom, legat Miodraga Markovića Klanka sa postavkom srpskog slikarstva prve polovine 20. veka, Kuća Dobrnjčevih sa postavkom „Požarevac u vreme kneza Miloša“, zgrada u Nemanjinoj 9 koja je u fazi rekonstrukcije, u kojoj će biti predstavljen Požarevac i njegova gradska kultura na početku 20. veka, Šator Požarevačkog mira 1718.g, Etno park na Tulbi i Galerija savremene umetnosti na Starom korzou. Pored stalnih postavki muzej organizuje veliki broj tematskih i likovnih izložbi. U našim prostorima gostuju izložbe drugih srodnih ustanova. Muzej ima bogatu izdavačku delatnost. Naši časopisi i publikacije okupljaju veliki broj eminentnih naučnika, koji su do sada objavili na stotine stručnih i naučnih radova iz prošlosti Braničeva.

Muzej danas ima 22 zaposlena, od kojih su ¾ sa visokim stručnim stepenom. Oni su naslednici plejade muzealaca koji su svojim radom i duhom stvorili ovu instituciju. Treba u ovom svečanom trenutku pomenuti Georgija Orlova, Nikolu Boškovića, Milana Pindića, Milicu Kosorić, Mirjanu Tomić, Smilju Stojanović, Nadu Krečov, Stanku Sokić, Čedu Dragojevića, Ljubicu Stojanović, Miroljuba Manojlovića, Miroslava Arsića, Jelicu Milojković i mnoge, mnoge druge.

Treba ovom prilikom dati priznanje i zahvalnost svim sredstvima informisanja koja su decenijama objektivno pratili naš rad i savesno zajedno sa nama radili na očuvanju i promociji naše kulturne baštine.

Tokom višedecenijskog rada imali smo adekvatnu podršku Ministarstva kulture Republike Srbije, Grada Požarevca, Braničevskog okruga, Opština Žabari, Malo Crniće, Petrovac na Mlavi, Žagubica, Veliko Gradište, Golubac i Kučevo.

Veoma je plodna saradnja sa brojnim srodnim institucijama kako iz Srbije, ali isto tako i iz Evrope, Rusije, Turske, Amerike…Posebno smo zahvalni JP „Pošta Srbije“ koja je prigodnom poštanskom markom i prigodnom kovertom obeležilo ovaj naš jubilej i o tome na jedinstven način obavestilo ceo svet i ostavilo trajan trag.“

Dejan Krstić, član gradskog veća zadužen za kulturu ovom prilikom kazao je: „Ono što svaku ustanovu kulture izdvaja jeste kakve programe i projekte sprovodi, kakav izložbeni prostor i zbirke poseduje, a pogotovo ljudi koji su zaposleni u njima. Kao grad mi ćemo obezbediti novi prostor za Narodni muzej i rekonstrukciju zgrade Muzeja kulturne istorije, a novčanim sredstvima smo i do sada pomagali da se oplemeni zbirka koju muzej poseduje. Hvala zaposlenima u ovoj ustanovi koji stalno dolaze sa novim idejama za saradnju“.

KOMENTARIŠI