Za putovanje avionom biće potreban negativan test na koronu

Za putovanje avionom biće potreban negativan test na koronu

Foto: Urban City / Arhiva, ilustracija

Svi građani koji budu želeli da putuju avionom moraće da imaju test na koronavirus koji nije stariji od 72 sata, a kada slete ići će u izolaciju, izjavila je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Ministarka Mihajlović je za televiziju Prva rekla da je Srbija spremna da otvori avio-saobraćaj, ali da će se to učiniti u dogovoru sa Evropom, s obzirom na to da još uvek nigde nema putničkih letova.

“Naši avioni, posada i aerodromi spremni su da započnu letove, ali kako se budemo zajednički dogovarali sa Evropom, tako ćemo i otvarati letove. Po nekim preporukama, govorimo o intervalu između 15. i 18. maja. Važno je i da znamo da Aerodrom ‘Nikola Tesla’ nijednog trenutka nije bio zatvoren, da je ‘Er Srbija’ dovezla 15.000 naših građana iz različitih delova sveta, kao i da je dopremila 2.500 tona humanitarne pomoći”, rekla je ona.

Mihajlovićeva je ukazala i na to da će se u putničkom avio-saobraćaju voditi računa o merama bezbednosti, u skladu sa preporukama lekara.

“Sve mere koje donosimo u skladu su sa stavom lekara i struke. Što se tiče mera bezbednosti u avio-saobraćaju, svi koji budu želeli da putuju moraće da imaju test na koronu koji nije stariji od 72 sata, a kada slete ići će u izolaciju”, rekla je ministarka.

Apelovala je na građane da budu oprezni i ne kupuju avio-karte koje već sada nude neke lou-kost kompanije, imajući u vidu da država još nije izdala nijedno odobrenje za rad.

“Da bi bilo koji avion poleteo ili sleteo na naš aerodrom, potrebno je rešenje ministarstva i direktorata za civilno vazduhoplovstvo. Mi takva odobrenja za rad nikome nismo dali i vrlo je rizično sada kupovati karte, jer nije sigurno kada će letovi krenuti”, rekla je Mihajlovićeva.

Potpredsednica Vlade ukazala je i na to da avio-saobraćaj svuda u svetu trpi štetu, koja se u Evropi procenjuje na 160 milijardi evra, dok je u Srbiji šteta do sada oko 30 miliona evra.

“U ovoj situaciji se pokazalo koliko je važno da imamo nacionalnu avio-kompaniju, koja je u vreme pre krize povećala i prihode i broj putnika. Er Srbija obavlja veoma važan posao u vreme epidemije i na redu je država, da im omogući uslove da rade i da im pomogne da što lakše izađu iz krize”, zaključila je ministarka.

1 KOMENTAR

  1. Putovati na more automobilom ove godine biće mnogo komplikovano zbog procedura na granicama, blago onima koji mogu da preko Royal Charter Service-a privatni letovi mogu sebi da priušte ovu uslugu.

KOMENTARIŠI