Foto: Pixabay / ilustracija

Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine saopštilo je da počinje rad na izradi izmena Zakona o zaštiti potrošača u delu koji se odnosi na zabranu prodaje elektronskih cigareta i drugih proizvoda sa ili bez nikotina maloletnicima.

U poslednje vreme dosta se pričalo o eventualnim zabranama pušenja, posebno na javnim mestima.

Srbija je na sedmom mestu u svetu po broju pušača u odnosu na broj stanovnika, a prema Istraživanju zdravlja, ona je u evropskom vrhu sa 32 odsto stanovnika koji puše. Više od 41 odsto imaju od 45 do 54 godine. Svakodnevnih korisnika duvana i duvanskih proizvoda starosti 15 godina i više ima 27,1 odsto, a svakog dana 20 i više cigareta puši 15,8 odsto.

Izmenama zakona predviđeni su odvojeni prostori za pušače u ugostiteljskim objektima, a prema nekim najavama, pušenje u prostorima u kojima se ruča i u kojima borave gosti će biti potpuno zabranjeno. Takođe, predlogom su obuhvaćene i elektronske cigarete i druge alternative, jer nije ispitan njihov štetan uticaj na zdravlje, ali se zna da sadrže štetne supstance.

Za one koji žele da smanje štetan uticaj pušenja, a nisu spremni da se potpuno odreknu stečenih navika, elektronske cigarete predstavljaju mogućnost izbora, iako nisu prihvaćene kao zvanično sredstvo za odvikavanje od pušenja, objašnjava prof. dr Svetlana Stanišič, doktor fizičke hemije.

Elektronske cigarete, kako kaže, imaju u sebi bateriju koja omogućava zagrevanje tečnosti i formiranje aerosola koji pušač udiše.

“Aerosol predstavlja sitne kapljice tečnosti raspršene u vazduhu i razlikuje se od isparenja, koja predstavljaju gasovito stanje materije. Uz nikotin, u elektronskim cigaretama se nalazi propilen glikol i biljni glicerin koji čine da ova isparenja podsećaju na dim. Dim elektronskih cigareta osim nikotina koji stvara i održava zavisnost, sadrži i isparljiva organska jedinjenja od kojih su neka manje ili više toksična, kao i kancerogeni formaldehid koji nastaje kad nedovoljno tečnosti dospeva do grejnog dela”, objašnjava profesorka Stanišić.

Iz Udruženju pedijatara Srbije poručuju da je nepotrebno više oklevati sa uvođenjem potpune zabrane pušenja u svim zatvorenim javnim i radnim prostorima.

Ostaje da vidimo koju zvaničnu odluku će doneti naša vlada.

KOMENTARIŠI