Zabranjeno spaljivanje žetvenih ostataka – Apel nadležnih

Zabranjeno spaljivanje žetvenih ostataka – Apel nadležnih

Žetva strnih žita je u punom jeku u Stigu, a samim tim i opasnost od paljenja žetvenih ostataka. Iako se svake godine apeluje na nesavesne ratare da to ne rade, jer osim što je zakonom zabranjeno i što ugrožava okolne oranice ili učesnike u saobraćaju ako je oranica blizu iste, takođe paljenjem se uništava i mikroflora zemljišta.

Žetva ječma je u punom jeku, a krenula je i žetva pšenice. Tokom vrelih letnjih meseci oranice u Stigu svake godine, nakon žetve, gore usled nepažnje i nesavesnog ponašanja određenih poljoprivrednika.

Što se tiče same žetve, nadležni naglašavaju da je potrebno ispoštovati sve preventivne mere, a to podrazumeva i pravljenje plana, gde je uključena i zaštita od požara.

Paljenje-strnista

Zakonom zaštite od požara zabranjeno je spaljivanje na otvorenom prostoru, a za nepoštovanje tog zakona kazne su dosta visoke:

Za fizička lica kazna je 10 hiljada dinara
za pravna lica kazna je od 300 hiljada do milion dinara
za odgovorno lice u pravnom licu kazna je od 10 do 50 hiljada dinara

Iako je zakonom zabranjeno spaljivanje žetvenih ostataka a kazne dosta visoke, ipak svake godine se suočavamo sa problemom gorućih oranica u Stigu.

Stoga na samom početku sezone još jedan apel nadležnih da ne pale oranice i da misle kako na svoju, tako i na bezbednost svih ostalih.

KOMENTARIŠI