Zahvalnica Gradu Požarevcu povodom 190 godina postojanja Garde Vosjke Srbije

Zahvalnica Gradu Požarevcu povodom 190 godina postojanja Garde Vosjke Srbije

Ađutant predsednika Republike Srbije, komandant Garde Vojske Srbije, general-major Milomir Todorović, uručio je 29. decembra u Komandi Garde zahvalnicu Gradu Požarevcu za izuzetan doprinos časti i ugledu Garde vojske Srbije povodom 190 godina postojanja.

Foto: Grad Požarevac

Ovo najviše priznanje koje Garda dodeljuje, primio je načelnik Gradske uprave Aleksandar Simonović kome je na istoj ceremoniji dodeljeno priznanje na sopstveno ime, kao znak zahvalnosti za osnaživanje saradnje sa ovom elitnom jedinicom Vojske Srbije.

Početkom ove decenije saradnja grada i Garde je bila više simbolična i protokolarna. Uviđajući značaj Garde kao reprezenta države i činjenice da je osnovana upravo u našem gradu, Požarevac je obnovio vezu i saradnju sa ovom elitnom jedinicom kroz zajedničke aktivnosti.

Foto: Grad Požarevac

Pored pomoći koju je Požarevac pružio porodicama nastradalih gardista, za memorijalnu sobu Garde ustupljene su replike uniformi koje su dugi niz godina nedostajale a koje u stvari predstavljaju glavno obeležje Garde. Nazvane su “Dušanka“ zbog Cara Dušana i „Milanka“ kao asocijacija na Kralja Milana Obrenovića. Spomen soba je svojevrstan muzej Požarevca u Beogradu te je zbog toga ovaj gest jako značajan.

Obraćajući se prisutnim medijima na ceremoniji, odmah nakon uručenja priznanja, Simonović je istakao značaj ove saradnje.

Foto: Grad Požarevac

– Nagrada je ujedno priznanje i svim građanima Požarevca koji su svoju vojsku, uvek smatrali za svetinju i bili ponosni na činjenicu što osnivanje njenog ponosa, Garde, ima neraskidive veze upravo sa našim gradom. Želim Vam svima dobro zdravlje, i da ovih prvih 190 godina postojanja bude samo jedan nagoveštaj vaše dugovečnosti. Pošto znam ko je na vašem čelu i u vašem sastavu, nemam nijednu dilemu da će tako i biti. – naveo je Aleksandar Simonović.

Foto: Grad Požarevac

Pored ovog priznanja, dobru saradnju sa Vojskom Srbije dokazuje i podatak da je u februaru 2019. godine u Kragujevcu, od strane regionalnog centra ministarstva odbrane Kragujevac uručena zahvalnica za Grad Požarevac i to za ostvarenu saradnju u izgradnji sistema odbrane.

KOMENTARIŠI