Apple ništa ne radi slučajno, sve je precizno smišljeno ili bi makar Apple želeo da u to verujemo. Dovoljno je da brend ima lojalne obožavaoce, a Apple kompaniji ih nikad nije manjkalo, pa da se priča “rasprede” u nešto mnogo više.

Tako je i sa vremenom koje pokazuju razni Apple uređaji.

Ako pažljivo pogledate u nove iPhone, iPad, iPod ili Mac uređaje, primetićete da svi oni pokazuju isto vreme – 9:41.

Zašto je to tako dve su priče. Prva kaže da je Apple na svojim premijerama novi, glavni proizvod uvek predstavljao otprilike 40 minuta nakon otvaranja događaja. Prvi iPhone, koji je 2007. najavio Stiv Džobs, svetu je predstavljen u 9:42 pre podne i od tada Apple poštuje tradiciju i predstavlja sve glavne uređaje otprilike u to vreme.

Druga strana priče je, takođe zanimljiva. Naime, Stiv Džobs je 2010. godine najavio i prvi iPad, čija se najava desila u 9:41. Od tada svi Apple uređaji, koji imaju mogućnost prikazivanja vremena, imaju podešen sat na 9:41. I danas, kad na Apple sajtu pogledate Apple proizvode, videćete da je na njima isto vreme…

Što se sata tiče, Apple i tu ima svoju priču. Oba Apple Watch-a nose isto vreme, ali vratićemo se na to posle. Pre toga reći ćemo vam da svi proizvođači satova na svoje modele stavljaju malu kazaljku na 10, a veliku na dva, odnosno na 10:10 iz dva razloga – zbog simetrije i da bi se logo proizvođača, koji se uvek gravira ispod broja 12, video najbolje.

 

Apple je i to rešio da zavije velom tajne – stavio je na Apple Watch i njegovu drugu generaciju vreme da bude 10:09. Niko nije siguran zašto, ali na internetu se šuška o dva razloga, navodi The Next Web portal:

– jer je 10:09 simetričnije od 10:10 i
– jer je Apple želeo da bude minut brži od svih.

 

 

KOMENTARIŠI