Foto: Wikipedia

Zadužbina Vikimedija je u saradnji sa Univerzitetskom bibliotekom “Svetozar Marković” treću godinu zaredom održala kampanju uređivanja referenci na Vikipediji na srpskom jeziku. Rezultat akcije je to da je Srbija na drugom mestu po doprinosu proverljivosti informacija na Vikipediji.

Vikimedija Srbija je nevladina organizacija čiji je cilj promovisanje i podržavanja sakupljanja slobodnog znanja i deo je Zadužbine Vikimedija. Najveći projekat Vikimedije je onlajn enciklopedija Vikipedija.

Akcija uređivanja referenci – izvora podataka – u člancima na Vikipediji je trajala od 15. januara do 5. februara.

Menadžerka za saradnju sa institucijama kulture Vikimedije Srbije Gorana Gomirac je rekla za RTS da su ubačene 4.052 reference i da je bolja samo Vikipedija na hebrejskom jeziku.

Dodala je da su većinu učesnika činili bibliotekari, ali i da je mogao da učestvuje svako ko je zainteresovan.

“Ova kampanja je prvenstveno usmerena na bibliotekare, na podizanje njihove svesti i motivisanja da daju svoj profesionalni doprinos u uređivanju Vikipedije”, istakla je Gomirac.

Najveća stvar koju su korisnici dobili kampanjom je povećanje pouzdanosti Vikipedije.

“O popularnosti Vikipedije na srpskom jeziku govori podatak da neki članci broje i preko 300.000 pregleda, a uzor je Vikipedija na engleskom jeziku”, navela je Gomirac.

Članci koji nemaju referencu ili pokriće se brišu ili označavaju kao nepouzdani, a korisnici se savetuju da provere odakle su podaci u članku uzeti.

KOMENTARIŠI