ZAŠTO SU TEKSTOVI PESAMA SVE GLUPLJI: Jedan ZASTRAŠUJUĆ I KRAJNJE MRAČAN razlog...

ZAŠTO SU TEKSTOVI PESAMA SVE GLUPLJI: Jedan ZASTRAŠUJUĆ I KRAJNJE MRAČAN razlog leži iza toga

Svetske muzičke zvezde sve češće pevaju hitove koji ne govore ni o čemu, a često i nemaju nikakvog smisla.

Pojava i širenje takozvane popularne muzike sredinom prošlog veka značajno je izmenilo svet u kom živimo jer su muzičari nekada kritikovali društvo, a njihovi fanovi su pokretali kulturne i stvarne revolucije.

Mnogi istraživači veruju da sve gluplji tekstovi na listama najslušanijih pesama nisu posledica nekih spontanih promena u društvu, već da su upravo oni jedan od razloga zbog kojih živimo sve gore.

Naučnici presudili

– Nedavno objavljena naučna studija potvrdila je ono što je očigledno – tekstovi pesama popularnih muzičkih žanrova postali su neverovatno glupi i svakog dana su sve gori. Samo pre deset godina tekstovi pesama na Bilbordovim top-listama bili su na intelektualnom nivou deteta od 10 ili 11 godina, a sada su na nivou deteta od sedam godina. Zašto se to dešava i zašto se situacija samo pogoršava? Jasno je da nije reč o slučajnosti, već o sistematskom širenju pandemije antiintelektualizma. S obzirom na to da šest korporacija kontroliše više od 90 odsto svetskih medija, a 80 odsto plejlista na radio-stanicama je skoro identično, jasno je da slušanje besmislenih pesama nije izbor, već je nametnuto – tvrdi Kler Berniš, novinar i publicista.

Kako tvrdi, naučnici su već dokazali da ponavljanje besmislenih stihova dovodi do opadanja intelektualnih sposobnosti.

 – Društvo je fokusirano na zabavu, samopromociju i idolopoklonstvo prema zvezdama, a u opadanju intelektualnih sposobnosti stanovništva pomaže razaranje školskih sistema širom sveta. Sa stanovišta političara, ovo zaglupljivanje ima smisla – indoktrinacijom se stvaraju poslušnici. Ako se kultura i muzika bave samo besmislenom diverzijom, a obrazovanje je razoreno, ljudi više ne preispituju apsurdnost sistema u kom žive, niti se bune protiv vlasti – tvrdi Berniš.

KOMENTARIŠI