„Zatvorski fitnes“ idealan za održavanje kondicije u samoizolaciji

„Zatvorski fitnes“ idealan za održavanje kondicije u samoizolaciji

Foto: Pixabay // ilustracija

Vežbati se može čak i u ograničenom prostoru. Sve što vam treba je malo volje i da se otarasite izgovora.

El-Džej Flanders osmislio je niz vežbi dok je bio na izdržavanju kazne u zatvoru. Opisao ih je u knjizi Vežbanje u ćeliji (Cell Workout).

Ovaj način održavanja kondicije usmeren je ka onim vežbama u kojima se koristi težina tela vežbača, a mogu se izvesti na prostoru 180 sa 250 (malo veća površina od bračnog kreveta), piše britanski Gardijan.

Sada kada napolje ne možemo, ovo se čini kao idealno rešenje. Treba samo da počnete.

Stanite u raskoračni stav, stopala neka budu u širini kukova, leđa ispravite i glavu držite uspravno. Trčite u mestu, ali tako da stopalima dodirnete zadnjicu svaki put. Ruke držite blago povijene. Polako ubrzavajte.

Stanite u raskoračni stav, stopala neka budu u širini kukova, a ruke istužite iznad glave. Aktivirajte mišiće abdomena. Prenesite težinu na desno stopalo, levu nogu savijte u kolenu, podižite je i ispružite ukoso udesno dok ruke spuštate ka podu ali na suprotnu stranu od noge – ka levom kuku dok se blago okrećete u struku. Vratite se u početni položaj i ponovite sve, sada drugom nogom i na drugu stranu.

Vežba poznata kao Jumping jack (blago razmaknute noge, stopala usmerena ka spolja, ruke podignute tako da formirate zvezdu) efikasnija je ukoliko tokom doskoka ruke ne vraćate ravno nadole već ih ukrštate, kao i stopala.

Naravno, tu je i „daska“ (na engleskom plank) koja ne zahteva mnogo prostora.

Budite pažljivi pri izvođenju vežbi, ne preterujte i slušajte svoje telo.

KOMENTARIŠI