Završen “Viminacijum fest”

Završen “Viminacijum fest”

Mirjana Karanović i predstava “Devojčica sa žicama” Slovenskog narodnog gledališča proglašeni su za najbolje na drugom „Viminacijum festu“ koji je završen sinoć.

Mirjani Karanović pripalo je priznanje “Zlatna fibula” za ulogu u predstavi “M.I.R.A.” BITEF Teatra, dok je teatru iz Ljubljane pripala nagrada “Viminacijum Maksimus”, za najbolju predstavu. Nagradu „Zlatna fibula“ umesto Mirjane Karanović, preuzela je rediteljka Jelena Bogavac, dok će nagrada za najbolju predstavu „Viminacijum Maksimus“ biti dodeljena naknadno.

Foto: pozarevac.rs

Na zatvaranju festivala obratio se zamenik gradonačelnika Grada Požarevca Saša Pavlović koji se zahvalio publici i umetnicima na divnoj atmosferi koja je pratila ovaj festival i još je dodao:
”Ovaj rimski grad i vojni logor možda jeste jedno vreme bio zaboravljen i prekriven zemljom i sećanjima, ali mu je uvek bilo suđeno da jednog dana izroni iz ovih oranica, kao ptica Feniks. Mišljenja sam, dragi prijatelji, da smo svi zajedno pomogli da se u vanvremenskom Viminacijumu započne nešto novo, jedna lepa tradicija koja će trajati isto toliko kao i ovo mesto. Ovo je prilika i da se zahvalim našim domaćinima iz Arheološkog parka na čelu sa dr Miomirom Koraćem koji je pored mnogih koristi proizašlih iz njegovog rada, u svojoj beležnici dopisao i ovaj festival. Imamo posebno zadovoljstvo i što je festivalu prethodila ideja jednog Požarevljanina koji se iz svog grada otisnuo u svet srpskog teatra i tamo ostavio i ostavlja dubok trag. Selektor Mihajlo Nestorović pomogao je svom gradu da još bržim koracima nastavi putem koji smo zacrtali, a to je da postanemo kulturni centar ovog dela Srbije. Njegovom zaslugom videli smo fantastična pozorišna ostvarenja iz čitavog okruženja i zbog njih poželeli da nam narednih 365 dana što brže prođu, kako bi smo se što pre videli na trećem Viminacijum festu.”

Mihajlo Nestorović autor „Viminacijum festa“ se zahvalio Gradu Požarevcu, Arheološkom parku Viminacijum i Centru za kulturu na uspešno održanom festival koji je opravdao svoje postojanje, dobrim odjekom u javnosti i velikim brojem publike na predstavama.

Direktor Arheološkog parka Viminacijum dr Miomir Korać je zatvorio festival i poručio da jedva čeka da se vide naredne godine na istom mestu.

KOMENTARIŠI