Završeni razgovori o preporukama ODIHR-a, predstavnici opozicije napustili sastanak

Završeni razgovori o preporukama ODIHR-a, predstavnici opozicije napustili sastanak

Foto: A.K.

U Skupštini Srbije završeni su razgovori poslaničkih grupa vlasti i opozicije o preporukama ODIHR-a iz Konačnog izveštaja Misije za posmatranje izbora za narodne poslanike, održanih 17. decembra prošle godine.

Poslanici opozicije prethodno su napustili sastanak. Poslanike je na dijalog pozvala predsednica Skupštine Ana Brnabić. Pozvala je listu “Srbija protiv nasilja” da joj svoje predloge dostavi do sutra u podne. Na poziv se nisu odazvali predstavnici koalicije NADA, “Ekološkog ustanka” i poslaničke grupe “Mi – glas iz naroda – dr Branislav Nestorović”.

Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić iznela je danas plan u četiri tačke o daljim koracima u implementaciji preporuka ODIHR-a, a prva tačka je, kako je navela, zahtev opoziciji okupljenoj oko liste “Srbija protiv nasilja” (SPN) da joj do sutra u 12 časova dostave predlog kako dalje raditi na primeni preporuka, sa jasnim prioritetima.

“Da se ne bismo više igrali mačke i miša, pa za šta god se mi uhvatimo, oni žele da rade nešto drugo. Usvojiću svaki njihov predlog, kako raditi dalje”, izjavila je Brnabićeva u izjavi medijima nakon konsultacija povodom dalje implementacije preporuka ODIHR-a, koje je sazvala u Narodnoj skupštini.

Navela je da je zamolila službu Narodne skupštine da te četiri tačke pošalje delu opozicije okupljenom oko SPN-a, zato što, kako je istakla, nisu želeli da sačekaju kraj sastanka, jer je njihova vizija dijaloga, kako Brnabićeva kaže, da se sastanak napusti.

“Pod dva, do sutra u 12 časova da nam pošalju predlog svojih predstavnika za komisiju, koja će se baviti uvidom, revizijom i kontrolom biračkog spiska. Ovo se takođe odnosi i na organizacije civilnog društva kako bismo u najkraćem mogućem roku formirali tu komisiju”, pročitala je Brnabićeva drugu tačku.

Kao treću tačku, navela je zahtev da resorna ministarstva u okviru tehničke vlade treba što pre da uvrste komentare organizacija civilnog društva koje su primili, kao i komentare poslaničkih grupa, ukoliko ih bude.

“Kako bismo finalizovali u narednih pet dana ove zakone, kako bismo imali još jedan sastanak da proverimo da li je to tô što želimo da radimo. Kako bismo nakon toga organizovali u Narodnoj skupštini javno slušanje i onda išli u usvajanje ovih zakona”, rekla je Brnabićeva.

Konačno, Brnabić se zahvalila Zeleno-levom frontu (ZLF), zato što se njihova predstavnica, kako kaže, osvrtala na preporuke ODIHR-a, za razliku od nekih drugih.

“Ona (predstavnica ZLF) je rekla da neke od preporuka ODIHR-a, kao na primer preporuka da jedan građanin može da potpiše podršku za više izbornih lista, nisu u najboljem demokratskom maniru. Možemo da razgovaramo o tome da li ta preporuka treba ili ne treba da se primeni, ali da postignemo konsenzus oko toga, da ne bi sutra ponovo bilo ‘nisu implementirane neke preporuke’, zato što se ova preporuka ponavlja iz izveštaja u izveštaj”, zaključila je Brnabićeva.

Predsednica parlamenta Ana Brnabić je nakon razgovora poslaničkih grupa vlasti i opozicije o primeni preporuka ODIHR-a istakla da je organizacija sastanka bila njena dužnost i obaveza i da je ideja bila da se, kako je navela, ponašaju kao zreli i odrasli ljudi.

“Današnja tema je bila najkonkretnija moguća i imamo konsenzus oko preporuka ODIHR-a, pa smo hteli konkretno i da radimo na tome. Na prva dva pokušaja sastanka od ‘Srbije protiv nasilja’ nisam dobila nikakve inpute o prioritetima za preporuke ODIHR-a i na koji način da radimo na implementaciji preporuka”, istakla je predsednica parlamenta.

Navela je i da su predstavili konkretnu dopunu izmena pet zakona kojima bi se ispunilo sedam preporuka ODIHR-a.

“Nisam birala preporuke, jer želimo sve da ih implementiramo. Nažalost, i treći put sam dobila odgovor od opozicije da ne žele da razgovaraju”, rekla je Brnabićeva. 

Rekla je da su i danas na sastanku postavili ultimatum, od kojeg nisu želeli da odustanu.

Ili ćemo mi izaći u susret njihovom zahtevu da prekršimo zakon da bi izbori bili održani istovremeno, ne znam kad, u junu ili oktobru, ko zna kada – i od tog ultimatuma nisu hteli da odustanu”, navela je Brnabićeva.

“Napustili su sastanak, nisu se udostojili da čuju šta su zaključci, time pokazavši neverovatno nepoštovanje prema instituciji. Pokazali su još jednom da ih ne zanimaju preporuke ODIHR-a”, rekla je predsednica Skupštine.

Šef poslaničke grupe “Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane” Milenko Jovanov izjavio je da su predstavnici koalicije “Srbija protiv nasilja” došli na razgovore o izbornim uslovima samo da bi, kako je rekao, napustili sastanak.

“Nisu želeli da razgovaraju ni o sopstvenim predlozima”, istakao je Jovanov.

“U ime najveće poslaničke grupe želim da kažem da smo mi i dalje raspoloženi za razgovor i da ćemo prisustvovati sastancima, da na neki način spustimo tenzije u društvu i pronađemo rešenja koja će unaprediti izborni proces”, naglasio je šef poslaničke grupe “Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane”.

Ocenio je i da je “teško voditi dijalog ako s druge strane imate nekoga kome do dijaloga nije stalo”, ali da su spremni za nove razgovore s delom opozicije.

Američki ambasador Kristofer Hil izjavio je da je njegova vlada zainteresovana za primenu prepruka OEBS-ODIHR i da je svestan da se problemi i politička neslaganja nastavljaju.

Hil je, u izjavi novinarima u Skupštini Srbije, naglasio da je zajedno sa još nekim kolegama pozvan da kao posmatrač prisustvuje sastanku, ne da učestvuje.

“Kao posmatrač, naš stav je da ovaj dijalog treba da se nastavi i da je značajan. On je uglavnom težak i to ne znači da će se do dogovora doći na prvom sastanku. Svestan sam toga da se problemi i neslaganja nastavljaju”, istakao je Hil.

Dodao je da su to teški politički problemi s kojima Srbija mora da se izbori.

“Iz moje perspektive i perspektive vlade SAD, zainteresovani smo za uspeh Srbije, da reši ta pitanja i imamo veliku želju da vidimo da se preporuke ispune, ali mi smo samo posmatrači”, ponovio je Hil.

Hil je rekao da je međunarodna zajednica jasna u tome da bojkot nije rešenje.

“Sve ovo zavisi od Srbije i to kako će probleme rešiti je samo na građanima i učesnicima u dijalogu.

“Ovakvi politički problemi nisu jedinstveni samo za Srbiju”, zaključio je Hil.

Očigledno je da je dijalog zakazan sa ciljem da se međunarodnoj zajednici i građanima pokaže da je vlast za dijalog, ali suština je da oni negiraju da postoji politička kriza, rekao je predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac.

“Mi jesmo u krizi, ne samo izbornoj, već u dubokoj političkoj krizi iz koje se može izaći samo konsenzusom”, naveo je Lutovac nakon sastanka kod predsednice parlamenta.

Šefica poslaničke grupe Stranke slobode i pravde Marinika Tepić izjavila je da je deo opozicije napustio sastanak koji je “trebalo da liči” na razgovore o ispunjavanju preporuka ODIHR-a, jer se razgovor pretvorio u farsu i predstavu za goste, predstavnike međunarodne zajednice.

“Jasan stav je da izbori, onako kako su počeli da ih sprovode, kroz izmene zakona posle njihovog raspisivanja i predate liste za izbore u Beogradu, ne mogu biti izbori, već farsa i da ne možemo da učestvujemo u radu dok se izbori ne odlože i ne primene sve preporuke ODIHR-a“, naglasila je Tepićeva.

KOMENTARIŠI