Svečana akademija održana je u Arheološkom parku Viminacijum koji, kao mesto obeležavanja ovog jubileja, nije slučajno izabran.

Ovu simboliku je u svom obraćanju zvanicama obrazložio direktor Nebojša Jorgovanovićkoji je podsetio da su arheološka iskopavanja u Viminacijumu otkrila veći broj medicinskih instrumenata i originalnih lekova iz I veka nove ere.

Govoreći o aktuelnom trenutku, Jorgovanović je podsetio na pozitivan bilans ustanove uprkos činjenici da se u većini situacija ne rukovode ekonomskoj opravdanosti pojedinih apoteka koje su u njihovom sastavu.

– U ukupno 35 apoteka u Braničevskom okrugu opslužujemo više od 180.000 ljudi. U poslednjoj deceniji postojanja naša mreža postala je bogatija za sedam novih apoteka. Kako nam je cilj da zdravstvenu uslugu učinimo dostupnom svim stanovnicima okruga, u ovom trenutku imamo 14 objekata u ruralnim sredinama u kojima nema privatnog sektora. U ovom slučaju etika nam je bila iznad zarade, te ih finansiramo iz ukupnog profita ustanove. – kazao je Jorgovanović, koji se u svom obraćanju još osvrnuo na neadekvatne zakonske odredbe u ovom sektoru, koji državnim apotekama otežavaju poslovanje u odnosu na privatne.

Da je ova državna apotekarska ustanova jedna od retkih u Srbiji koja nije u velikom problemu kada je opstanak na tržištu u pitanju, pa još i da posluje sa velikim dobitkom, svestan je i predsednik Skupštine Grada Požarevca, Bojan Ilić, koji je sve to ponosno isticao. Rekao je da je grad kao osnivač prezadovoljan njihovim uspehom, stavljajući ih kao primer koji često navode ostalim gradskim preduzećima i ustanovama.

– Kao stanovnici grada koga odlikuje visok stepen patriotizma i ljubavi prema Srbiji, ne raduje nas težak položaj ostalih državnih apoteka u odnosu na požarevačku, naprotiv. Uspeh naše apotekarske ustanove smatramo za pokazatelj da rešenja ima i da ga donose i sprovode vredni i sposobni kadrovi. Dragi prijatelji iz Zdravstvene ustanove Apoteka Požarevac, dozvolićete mi da mimo običaja čestitanja rođendana nešto poželim sebi a ne vama. Želim da u gradu, čiji sam ponosni predsednik Skupštine, u budućnosti sve više bude, kako to kaže naš narod, kao u apoteci… i to ne bilo kojoj, već onoj najboljoj i najlepšoj, našoj požarevačkoj. – završio je svoje obraćanje Ilić.

Na svečanoj akademiji, pored mnogobrojnih gostiju iz sveta farmacije bili su prisutni i skupu se obratili i dekan Farmaceutskog fakulteta Zorica Vujić, kao i predsednik Saveza farmaceutskih udruženja Srbije Vesna Matović.

KOMENTARIŠI