ŽENE TO MOGU: Avion Er Srbije poleteo sa kompletno ženskom posadom

ŽENE TO MOGU: Avion Er Srbije poleteo sa kompletno ženskom posadom

Prvi put u istoriji srpskog civilnog vazduhoplovstva juče je sa aerodroma Nikola Tesla avionom Er Srbije uzleteti kompletno ženska posada.

U kokpitu za komandama aviona erbas A-320, na letu za Pariz u 17:05 sati, bile su kapetan Vesna Aleksić i kopilot Mirjana Stoijlković, dok su u kabinskoj posadi bili Mirjana Popović, Silvija Madić, Tanja Stanković i Elena Ljubojević.

Vesna Aleksić leti kao kapetan u Er Srbiji od 2014. godine, ali ovo je prvi put da je u avionu bio ženski kokpit.

“Izuzetno mi je drago što ću danas leteti sa Mirjanom i što pišemo istoriju Er Srbije”, rekla je neposredno pre leta Vesna novinarima.

Kaže da su i muškarci i žene bili podjednako iznenađeni kada čuju da žena upravlja avionom.

“Putnici su se već navikli, ima i onih koji često putuju sa nama i već nam iz kabinske posade prenose pozitivne komentare”, rekla je Vesna.

Ona kaže da joj nije važno da li je kopilot muškarac ili žena, jer su u Er Srbiji sve kolege profesionalci, sa kojima se dobro slaže i sarađuje, ali ipak ponavlja da se raduje letu sa koleginicom.

Vesnu i Mirjanu već 25. maja očekuje novi zajednički let.

Vesna objašnjava da zbog velikog broja zaposlenih sistem planira i određuje ko će sa kim raditi, ali će njih dve već ovog meseca zajedno leteti dva puta.

U Er Srbiji ima šest žena pilota, a pre samo četiri godine nije bilo nijedne.

Vesna i Mirjana su dve žene piloti koje lete na erbasu, dok još jedna njihova koleginica upravlja ATR-om, a još tri pilotiraju boingom 737.

Mirjana Popović kaže da nema nikakve razlike između muške i ženske pilotske posade jer svi oni svoj posao rade najbolje što umeju.

Srećan put na letu za Pariz ženskoj posadi poželo je i generalni direktor Er Srbije Dane Kondić, koji ih je ispratio na prvi zajednički let.

KOMENTARIŠI