ZIP-ZOP: Likovna radionica ULIS-a sa vrtićima

ZIP-ZOP: Likovna radionica ULIS-a sa vrtićima

U sklopu organizovanja aktivnosti u toku zimskog raspusta, 06. februara 2019.godine, u Centru za kulturu Požarevac, Udruženje likovnih stvaralaca ,,Milena Pavlović Barili'' iz Požarevca priredilo je likovnu radionicu za decu predškolskog uzrasta svih vrtića na teritoriji grada, gde je učestvovalo oko 250 dece podeljenih u 6 grupa.

Svojim delima i materijalom učestvovalo je 23 člana ULIS-a sa oko 60 radova a 11 prisutnih prezentovalo je deci tehniku izrade umetničkih dela, podučavali ih i pomagali u kreiranju novih radova. Iako je radionica predviđena za predškolce, priključila su se i bila aktivna deca starijeg školskog uzrasta koja imaju interesovanja za stvaralaštvo i umetnost, roditelji u vidu podrške najmlađima kao i ostali prisutni.

Foto: ULIS M.P. Barili

Svojevrstnim pristupom, kroz zabavne, a ujedno i edukativne priče, istoričar umetnosti Biljana Milosavljević Pićurić upoznala je decu sa raznovrsnim likovnim materijalima i podstakla stvaralačke moći dece predškolskog uzrasta da putem slobode izraza unaprede svoju kreativnost. Ovim putem deca su usvojila, za njih, nove pojmove kao što su: istoričar umetnosti, likovna umetnost, vajarstvo, boja, pigment, vezivno sredstvo, slikarska tehnika, podloga… Predstavljanjem različitih tehnika data je deci mogućnost da pronađu onu u kojoj mogu najbolje i najpotpunije da se izraze.

žOna su se upoznala sa brojnim crtačkim (grafitna olovka, ugalj, pastel, tuš), slikarskim (akvarel, akrilik, ulje, vitraž) i vajarskim tehnikama (glina, kolaž, drvo, metal, kamen), različitim vidovima podloga (kamen, drvo, pergament, papir, velur, staklo, ploče raznih metala) i pomoćnim slikarskim sredstvima i alatima za rad. Usmeravanjem da upoznaju sebe, svoje emocije, kreativne i motoričke sposobnosti kod dece se razvila svest o želji i potrebi da se izraze putem stvaranja umetničkog dela. Edukacijom o vizuelnoj kulturi i estetici, predstavljanjem razlika u tehnikama usmerena je dečija pažnja i podstaknut njihov razvoj pamćenja i produžavanja koncentracije. Teorijski čas uvoda u istoriju umetnosti upotpunjen je sa praktičnim radom na drugačijim podlogama u različitim tehnikama kako bi deca pored unutrašnjeg stekla i taktilni osećaj i doživljaj.

Foto: ULIS M.P. Barili

Pored razgledanja i uživanja u radovima, direktni kontakti između dece i umetnika imaju edukativni, stvaralački, ali ostavljaju i trag prijateljstva, gde se prevazilaze godine starosti. Posebna nit je stvorena kroz mnogobrojna, radoznala dečija pitanja i jednostavne odgovore umetnika, punih iskustava i znanja. Galerija obojene svetlosti zablistala je punim sjajem na završetku radionice kada je priređena zajednička izložba svih radova uključujući i dečija dela.

Ovim susretom omogućen je još jedan lep umetnički doživljaj i druženje, a Predškolska ustanova ,,Ljubica Vrebalov” i Udruženje likovnih stvaralaca ,,Milena Pavlović Barili”, obogatili su postojeću saradnju na obostrano zadovoljstvo.

KOMENTARIŠI