Zubni implanti – da ili ne

Zubni implanti – da ili ne

Foto: Pexels / Anna Shvets

Kažu da osmeh lice krasi. Zaista, kada neko ima lep osmeh, onda je to najlepši ukras koji može imati na svom licu.  A za lep osmeh potrebni su zdravi i lepi zubi.

A vaši zubi, nisu baš za primer. 

Malo genetika, malo više lični nemar i došli ste do situacije da početkom šeste decenije morate da nešto učinite po pitanju nedostajućih zuba. Dosadilo vam je više da se smeškate sa zatvorenim ustima i da birate meku hranu, jer nemate dovoljno zuba za normalno žvakanje. 

Malo vas je strah ali ste čvrsto rešili da popunite praznine u vašim vilicama. Koje su vam mogućnosti na raspolaganju i šta je najbolje za vas možete pročitati u nastavku.

Koje su alternative kada nedostaju zubi?

Kada nedostaju zubi, postoje različite alternative koje vam medicinski stručnjaci mogu predložiti. U zavisnosti od stanja u vašoj vilici, finansijskih mogućnosti i drugih faktora možete se odlučiti za jedno od mogućih rešenja.

Parcijalna i totalna proteza

Jedno od starijih rešenja čine proteze. Proteze su često rešenje za starije osobe i osobe kojima nedostaje mnogo zuba. To je protetska nadoknada koja se svakodnevno skida radi održavanja higijene. Postoje dve vrste proteza, parcijalne i totalne. Parcijalna proteza se može izraditi od akrila ili metala i može se ukloniti ili staviti prema potrebi.

Ako su svi zubi u gornjoj ili donjoj vilici izgubljeni, totalna proteza može biti rešenje. Ovo je uklonjiva nadoknada za sve nedostajuće zube u jednoj vilici koja će vam omogućiti da ponovo žvaćete hranu i normalno se smejete. 

Loša strana proteza je što je obično pacijentima potrebno neko vrijeme da se naviknu na njih. Takođe zahtevaju dosta održavanja i nisu izdržljive kao druga rešenja. Korišćenje proteze podrazumeva i kontrolne preglede kod stomatologa najmanje jednom godišnje. 

Fiksni mostovi 

Mostovi, u skladu sa nazivom, povezuju praznine između zuba. To su fiksne zamene koje koriste okolne zube kao podršku i za razliku od proteza, ne mogu se skidati. Oni se koriste za popunjavanje praznina između zuba i obnavljanje funkcije žvakanja i estetike osmeha. 

Podrazumevaju spojene veštačke zube, koje se postavljaju na susedne zdrave zube. Zdravi zubi služe kao “stubovi” koji drže most na mestu. Oni moraju biti adekvatno pripremljeni za postavljanje krunica koje će držati most, a to može zahtevati minimalno brušenje zuba. 

Zubi u mostu mogu biti oblikovani i obojeni tako da se uklope sa preostalim zubima i izgledaju prirodno. 

Fiksni mostovi su korisni za nadoknadu jednog ili više zuba. Smatraju se drugim najboljim rešenjem kada je u pitanju zamena jednog zuba. 

Od mana ovog rešenja mogu se navesti teškoće pri čiščenju oko i ispod mosta i problem kada se jedan od dva sidrena zuba ošteti, osoba se suočava sa situacijom ugrožavanja najmanje tri zuba.

Mostovi vraćaju vašu sposobnost da normalno žvaćete, zagriz se ravnomerno raspoređuje i zubi se ne pomeraju iz svog položaja, jeftiniji su i brže se ugrađuju od implanata.

Dentalni implanti

Stomatologija je napredovala toliko da je danas moguće popraviti svaki problem koji se javi na zubima. Zubni implanti su uveli revoluciju u dentalnu hirurgiju jer uspešno zamenjuju celu konstrukciju zuba, od korena do krunice. Implanti se mogu ugrađivati kada je u pitanju zamena jednog ili više nedostajućih zuba.

U desni se specijalnim instrumentom postavlja titanijumski šraf koji je zamena za koren zuba. Nakon toga se na njega postavlja suprastruktura, koji služi kao spona između implana i krunice. Estetski rezultati su vrhunski jer novi zub izgleda potpuno isto kao prirodni zubi. 

Kada je u pitanju nedostatak svih zuba u vilici implanti omogućavaju najviše različitih rešenja. Ona podrazumevaju ugradnju jednog ili više implana po vilici, u zavisnosti od želja i mogućnosti. Kompletno rešenje za donju vilicu može biti i sa ugradnjom jednog implana, dok se za gornju vilicu svakako preporučuje ugradnja najmanje tri implana. 

Pre početka ugradnje implana, daje se lokalna anestezija i sam operativni tok je potpuno bezbolan. 

Da bi se pravilno postavio zubni implant potrebno je da prođe do 6 meseci od postavljanja korena pa do poslednje korekcije. Ovaj duži period pripreme kao rezultat daje najbolju rekonstrukciju zuba u vilici. Osnovni razlog je potrebno vreme da vilica prihvati veštački koren i da se zubi dobro pozicioniraju. Čeka se između 4 i 6 meseci da bi šraf srastao sa viličnom kosti i tako stvorio pravilnu vezu i nosio sva kasnija opterećenja.

Procedura ugradnje izvodi se bezbolno uz anesteziju. Kasnije se bol eliminiše blagim analgeticima. 

Tokom celog procesa stručnjak iz dentalne klinike kontroliše da li je šraf dobro srastao, da li se javljaju nekakvi problemi, da li je krunica pravilno nalegla. Ali posle tih 6 meseci možete konstatovati da imate najsavremeniju zamenu za prirodne zube, trajnu i bez potrebe za bilo kakvim korekcijama.

Koje je najbolje rešenje za vas

Konačni izbor rešenja zavisi od faktora poput oralnog zdravlja, lokacije i broja nedostajućih zuba, budžeta pacijenta i estetskih zahteva poput holliwood osmeha. Pre konačne odluke važno je savetovati se sa iskusnim medicinskim stručnjakom kako bi se odabralo najbolje rešenje.

Ponekad se može preporučiti kombinacija različitih rešenja, na primer, kombinacija implanata i fiksnih mostova za nadoknadu više zuba. 

Ako ste u mogućnosti svakako je najbolje da se odlučite za implante koji predstavljaju najkvalitetnije rešenje. Važno je da odaberete kliniku za dentalnu hirurgiju sa bogatim iskustvom u kojoj su ovakve intervencije rutinske i da insistirate da ugrađeni implanti budu vrhunskog kvaliteta (npr. Nobel Biocare (Alpha Bio) i Straumann).

1 KOMENTAR

  1. Implanti jesu najbolje rešenje, ako to sebi možete da priuštite, jer nisu jeftini. Ali, samo sa njima, imate prirodan osećaj, pa zato svaku paru vrede.

KOMENTARIŠI