Google Maps je jedan od omiljenih servisa u Google portfoliju, ali, iako voli da „njuška“ po mestima koja ste posetili i kad, neće vam pokazati baš sve što njegovi sateliti vide. Neka mesta su potpuno izbrisana, neka zamagljena, a opet neka se ne vide usled ogromne „pikselizacije“ karte.

“Volkel“ vazdušna baza (Holandija)

Wikileaks (Vikiliks) tvrdi da se na ovoj lokaciji nalaze 22 američke nuklearne bombe, još iz perioda Hladnog rata, među kojima je i termonuklearna bomba B61, koja je navodno četiri puta jača od onih koje su bačene na Hirošimu.

– Roses (Španija)

Navodno, u ovom španskom letovalištu (koje je u ponudi i naših turističkih agencija) krije se tajna o američkim vazdušnim snagama i još nekim odredima američke vojske. Ovaj deo je, kako možete videti na našoj slici u galeriji, potpuno promenjen i razlikuje se od ostatka mape tog područja, pa je slika verovatno samo „maska“ za ono što se ispod zaista nalazi.

– Biro nacionalne bezbednosti (Tajvan, Kina)

Najveća kineska obaveštajna služba je upravo locirana na Tajvanu i „najvrednija“ je što se sakupljana podataka o građanima tiče u toj zemlji, a lokacija je – „pikselizovana“.

Obaveštajni biro na Tajvanu, Kina.
Obaveštajni biro na Tajvanu, Kina.

– Izrael

I dok je Google Street View opcija dostupna u nekim delovima Tel Aviva i drugih delova zemlje, ceo Izrael je na satelitskim mapama zamagljen i na nižim i na višim nivoima uvećanja.

– NATO baza (Gelzenkirhen, Nemačka)

Iz nekog razloga Google je „pikselizovao“ veliki deo NATO baze u ovom nemačkom gradu, dok je sve dostupno na Bing.com mapama…

– Helipuerto de Kartagena (Los Dolores, Španija)

Veliko prostranstvo iz nepoznatih razloga potpuno je zamagljeno, iako Google Street View taj deo prikazuje kao ogoljen predeo, ravan i suv. Da li je u pitanju minsko polje, kontaminiran prostor ili ko zna šta drugo – ostaje nepoznato!

– Hudsped okrug (meksičko-američka granica)

Sijudad Huarez okolina, oko 20 kilometara od američko-meksičke granice izgleda kao da je zamrljana namerno, a ne postoji ni Google Street View opcija da se tamo zaviri…

 

KOMENTARIŠI