Foto: Urban City / Arhiva, ilustracija

Beogradski aerodrom usvojio je model restrukturiranja kako bi dodatno smanjio troškove zbog velikog uticaja pandemije, koji se vrši kroz program dobrovoljnog odlaska zaposlenih uz otpremnine,

Obim saobraćaja i broj putnika je takav da na aerodromu “Nikola Tesla” rade samo delovi Terminala 2, dok Terminal 1 nije u upotrebi, rečeno je Tanjugu na beogradskom aerodromu.

Odziv zaposlenih na program dobrovoljnog odlaska je, kako navode, na očekivanom nivou, s obzirom na to da su ponuđeni paketi konkurentni i usklađeni sa dobrom tržišnom praksom.

“Restrukturiranje se vrši kroz program dobrovoljnog odlaska za zaposlene na neodređeno vreme koji su za to zainteresovani, koji je ponuđen nakon procesa konsultacije sa sindikatima”, navode u kompaniji.

Kada je reč o zaposlenima na određeno vreme čiji ugovori ističu do kraja godine, angažman se produžava u slučajevima kada postoji jasna poslovna potreba u postojećim okolnostima značajnog smanjenja obima posla i avio-saobraćaja sa aerodroma.

Kompanija napominje da je zadrža sve svoje zaposlene na određeno vreme tokom trajanja kovid 19 krize više od osam meseci, uprkos činjenici da su bili na plaćenom odsustvu.

Beogradski aerodrom navodi, takođe, da je usvojio model restrukturiranja kako bi dodatno smanjio troškove usled drastičnog uticaja koji je virus kovid 19 imao na vazdušni saobraćaj u poslednjih osam meseci i duže.

Na aerodromu kažu da će nakon restrukturiranja organizacija kompanije biti bolje usklađena sa trenutnim poslovnim potrebama i obimom saobraćaja.

Kako je navedeno, to će joj istovremeno omogućiti da brzo reaguje i podrži eventualne promene u obimu saobracaja, a cilj je da se održi poslovanje kompanije i sačuva što je više moguće radnih mesta za budući post-kovid rast.

Broj putnika 94,6 odsto manji u drugom kvartalu

Broj putnika u prvoj polovini ove godine smanjen je na beogradskom aerodromu za 61,4 odsto, a u drugom kvartalu za čak 94,6 odsto u odnosu na isti period 2019. godine, što je sve rezultiralo značajnim smanjenjem prihoda kompanije.

U trećem kvartalu smanjenje broja putnika na beogradskom aerodromu iznosi čak 77,7 odsto.

Beogradski aerodrom podseća da je u 2019. godini imao oko 6,2 miliona putnika, dok u ovom trenutku opslužuje tek trećinu od tog broja putnika. Takav trend se, takođe, očekuje i u narednim mesecima.

Kompanija je zahvalila svim svojim zaposlenima na velikom trudu da aerodrom “Nikola Tesla” ostane otvoren tokom pandemije.

Pojedini mediji su preneli da je na aerodromu najavljena nova sistematizacija i da koncesionar od 22. decembra može da smanjuje radnu snagu pošto ističe dvogodišnja obaveza predviđena ugovorom da u tom periodu ne sme da bude optuštanja.

Takođe, preneli su da su radnicima ponuđene otpremnine između 800.000 i milion dinara za 1.326 stalno zaposlenih i da se već prijavilo njih 280, kao i da je preostalih 300 radnika angažovanih po ugovoru obavešteno da sa većinom neće biti produžena saradnja.

KOMENTARIŠI