Ako dobijete ovaj mejl od Instagrama, ne otvarajte link

Ako dobijete ovaj mejl od Instagrama, ne otvarajte link

Foto: Instagram

U poslednje vreme, upozoravaju bezbednosni stručnjaci, na udaru se nalaze korisnici Instagrama koji su meta prilično lukave prevare.

Naime, prevaranti im šalju mejlove za koje se čini kao da su poslati od ekipe iz Instagrama, te ih obaveštavaju da su njihovi profili odabrani za verifikaciju. Mejl dolazi sa adrese “ig-badges”, dok se u njegovom naslovu nalazi “ig badges info”, a kako bi poruka bila što uverljivija, na vrhu i dnu mejla nalaze se logotipi Fejsbuka i Instagrama, piše Zimo.hr.

U mejlu se nalazi i link za web stranicu na koji treba kliknuti te na toj stranici upisati svoje podatke za pristup Instagramu. Naravno, reč je o lažnoj stranici, pa se upisivanjem svog korisničkog imena i lozinke za pristup Instagramu ti podaci predaju hakerima i prevarantima. Oni ih mogu iskoristiti za pokušaj pristupa vašem profilu ili za pokušaj pristupa drugim servisima, društvenim mrežama, mejlovima i slično.

Iako su mnogima takve “phishing” poruke sumnjive, te su oprezni i ne otvaraju linkove, mali deo korisnika ipak nasedne na njih i svoje podatke preda prevarantima pa kasnije zažali.

Iz Instagrama kažu da proces verifikacije nikada ne ide putem mejla, već isključivo putem aplikacije. Takođe, kako se navodi u “Centru za pomoć” ove mreže, da bi Instagram verifikovao nečiji profil, ta osoba mora biti javna ili slavna, ili mora biti reč o brendu.

KOMENTARIŠI