Ako nađete bube u sobi na moru, vraćaju vam pola para!

Ako nađete bube u sobi na moru, vraćaju vam pola para!

Iskoristite sve što možete: Na sve što je turistička agencija u ugovoru obećala a nije pružila na letovanju imate pravo da se žalite i tražite povraćaj dela uplaćenog novca.

Turista koji u apartmanu na moru otkrije bube, ima pravo da od turističke agencije traži da mu vrati do 50 odsto cene uplaćenog aranžmana.

Iako to mnogi putnici ne znaju, pravo na povraćaj dela novca imaju i ako im odmor presedne zbog nesnosne buke, ili umesto 50 metara do plaže „šipče“ pola kilometra. Pravo na žalbu građani imaju na sve što im je ugovorom obećano, a nije ispunjeno, kaže Zoran Nikolić iz Nacionalne organizacije za zaštitu potrošača.
Bizarne-zalbe
Loš komfor

Ako je agencija ponudila aranžman u hotelu s bazenom, a on pet od 10 dana nije radio, onda turista ima pravo na odštetu. Trokrevetni apartman mora da ima tri kreveta, a ne dva kreveta i pomoćni ležaj. Ako smo platili apartman, kuhinja u njemu mora biti odvojena i imamo pravo na žalbu ako smo dobili studio u kome je kuhinja u sklopu sobe. Imamo pravo na odštetu i ako je u blizini prevelika buka i prašina s gradilišta – ističe Nikolić.
U Turističkoj inspekciji ističu da se najviše prijava građana na rad turističkih agencija odnosilo na manji nivo komfora, nepostojanje klime, mini-bara, bazena, igrališta za decu, veću udaljenost smeštaja od plaže, neljubaznost vodiča i nehigijenu objekta.
Žalili su se da u sobama ima mrava, komaraca, buba, da je posteljina prljava, da se sobe ne čiste, na oskudan jelovnik bez mesa – ističu u Turističkoj inspekciji.

Sulude žalbe

Da osim opravdanih turisti imaju i bizarne žalbe, potvrđuje Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije:

– Bilo je žalbi da more nije bilo dovoljno slano. Imali smo i turistu koji se žalio da je more bilo uzbrdo, a ne nizbrdo, a on ima problema s kukovima.

turisti-bube-min

 

 

KOMENTARIŠI