Bajatović: Naredno poskupljenje neće biti veće od 10 odsto

Bajatović: Naredno poskupljenje neće biti veće od 10 odsto

Foto: Urban City / B.P.

Srbija ima dovoljne količine gasa za naredni period, a ako dođe do još jednog poskupljenja tog energenta ove godine, ono sigurno neće biti veće od 10 odsto, izjavio je danas generalni direktor Javnog preduzeća Srbijagas Dušan Bajatović.

On je gostujući na Prvoj kazao da Srbija za sada ima više od pola potrebne količine gasa za grejnu sezonu i naglasio da je naša zemlja po tom pitanju bezbedna.

„Preduzeli smo sve korake kako bi obezbedili dovoljno gasa. Kada imate više izbora, odnosno kad povećate broj onih koji mogu da vam prodaju gas i kada dobro stojite finansijski, vi ste smanjili rizike da ostanete bez tog energenta”, kazao je Bajatović.

On je podsetio da Srbija ima dugoročni ugovor potpisan po naftnoj formuli, a koji je po najnižoj mogućoj ceni koja se može zamisliti i njega su dogovorili predsednici Srbije i Rusije, Aleksandar Vučić i Vladimir Putin.

„Ako računamo da je u prosečnim uslovima potrebno oko 1,6 milijardi kubika gasa za grejnu sezonu, mi smo već obezbedili i imamo u rezervi oko 50 odsto gasa u magacinu „, kazao je Bajatović.

Na pitanje da li će gas da poskupi, Bajatović je kazao da je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović nedavno najavila da su preuzete obaveze za poskupljenje gasa.

„Mi pratimo cene i poskupljenja će biti u skladu sa onim što se dešava na tržištu. Poskupljenje sigurno neće biti veće od 10 odsto”, kazao je direktor Srbijagasa.

Prema njegovim rečima, 1,4 milijardi evre je u prethodnom periodu koštalo to što je domaćinstvima, bolnicama, školalama dat gas za grejanje..

„Nije sve pare dala država, nego se i Srbijagas zadužio”, kazao je on i dodao da je sve transparentno i da se do poslednje pare zna za koliko je država u kom periodu dala novca.

KOMENTARIŠI