Bez obrira na sličnosti Vlasi nisu Rumuni!

Bez obrira na sličnosti Vlasi nisu Rumuni!

Niko nema pravo da od pripadnika vlaške nacionalne zajednice zahteva da se izjašnjavaju kao Rumuni. Rumunija ne može da postavlja Srbiji ultimatume kada je reč o vlaškoj manjini

Po popisu iz 2002. godine Rumuna u Srbiji ima oko 31.000, a Vlaha oko 40.000, pritom Vlasi žive uglavnom u 19 opština istočne Srbije, a Rumuni u Banatu.

Bez obzira na sve sličnosti, to su dve autohtone nacionalne manjine. Rumuni svojom maticom smatraju Rumuniju, Vlasi svojom matičnom državom smatraju Srbiju. Vlasi nemaju nijednu potrebu, niti osnov da se obraćaju Rumuniji, niti ona, pak, da u ime Vlaha bilo šta od bilo koga traži.

U okviru vlaškog korpusa postoji grupa nezadovoljnika koji smatraju da je njihov jezik rumunski, i oni su, kako je rekao, napravili problem obraćajući se za pomoć vlastima u Rumuniji.

Rumunija je uoči poslednjeg popisa tražila da se izbriše kategorija Vlah, odnosno da se svi pripadnici vlaške manjine obavežu da se deklarišu kao Rumuni ili Vlaho-Rumuni, na šta Vlasi ni po koju cenu nisu spremni da pristanu.

Na oko 40.000 Vlaha u istočnoj Srbiji, po prethodnom popisu, ima oko 1.500 Rumuna.

Prema nezvaničnim podacima, prošlogodišnji popis pokazuje da u Srbiji ima oko 64.000 Vlaha, odnosno da je njihov broj znatno porastao u odnosu na prethodni popis.

O tome koliko je malobrojna struja u vlaškom korpusu koja nastoji da rumunizuje tu zajednicu, prema njegovim rečima, svedoči i činjenica da u Nacionalnom savetu Vlaha od 23 člana samo četiri zastupaju prorumunsku opciju.

Ovaj tekst objavljen je osnovu projekta o sufinansiranju medijskih sadržaja opštine Veliko gradište pod nazivom “VLAŠKI DA SE RAZUMEMO”. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

KOMENTARIŠI