Druga faza prenamene i opremanja zgrade nove bolnice u Požarevcu je odložena do daljeg jer nema novca za njenu realizaciju!

 Reč je o trospratnom objektu u krugu Opšte bolnice, površine oko 9.000 kvadrata, u kojem je prva faza radova okončana u junu prošle godine – u sklopu prekograničnog projekta pod nazivom “Zdravlje bez granica” koji je, kroz IPA program saradnje Srbije i Rumunije, Evropska unija finansirala sa 2,17 miliona evra. Novi prostor je bio neophodan zato što se u Požarevcu leče žitelji čitavog Braničevskog okruga, u kojem postoji samo još jedna bolnica, u Petrovcu na Mlavi.

U prizemlje nove bolnice se – pre godinu i po – iz stare zgrade preselio se poliklinički deo sa sedam hirurških, šest ginekološko-akušerskih i dve ortopedske ambulante, te hirurški sektor sa reanimacijom i opservacijom i laboratorija, dok je patologija zauzela prostor u suterenskom delu. I, upravo za realizaciju prve faze pomenutog projekta, u kojoj je završeno i opremljeno oko 2.200 kvadrata – što je četvrtina celokupnog prostora – Opšta bolnica je dobila priznanja na nacionalnom i međunarodnom nivou. Ali sada nema novca za nastavak…

– Da bi zgrada bila kompletno završena, kroz program prekogranične saradnje smo kandidovali projekat formiranja regionalnog centra za onkološku hirurgiju u Požarevcu. Iako je naša ideja prihvaćena, rangirana je kao treća, pa će nastavk radova biti odložen sve dok sami ne nađemo način da obezbedimo neophodna sredstva – kaže direktor Opšte bolnice Danko Nikolić, precizirajući da je za drugu fazu radova, koji bi obuhvatili tri sprata za Urologiju, Hirurgiju i Intenzivnu negu, potrebno oko četiri miliona evra.

OPREMA

Posle prve faze radova na prenameni nove bolničke zgrade, koji su potrajali 18 meseci, pomoć u opremanju je pružilo i Ministarstvo zdravlja – obezbedivši 35 miliona dinara za nabavku medicinske opreme.

KOMENTARIŠI