Foto: Pixabay // ilustracija

Brinete li o urednosti svoje kose ili vas to opterećuje? Imate li načina kako da rešite probleme sa kosom bez mnogo muke?

U pojedinim periodima godine kosa blista od lepote i nije potrebno previše truda oko nje. Kada su prelazni periodi tu, dešava se da, šta god da uradite sa njom, ništa nije dovoljno dobro. U takvim trenucima, pomoć je dobrodošla. Pomoć frizera, da. Ipak, lepo je kada umemo i sami sebi da pomognemo oko važnih stvari.

Zbog toga, pozabavićemo se potencijalnim problemima sa kosom. Hajde da pogledamo koji su to ozbiljniji koraci i koji sitni trikovi mogu pomoći da kosa blista u svakoj prilici.

Kosa koja se brzo masti

Jedan od glavnih problema zbog kojih kosa izgleda neuredno je masnoća. Mašćenje, odnosno, lučenje sebuma, podstičemo diranjem kose. Ipak, nekada ne možemo da utičemo na mašćenje. Bez obzira što ne diramo kosu, ona se masti.

Za to je često odgovorno zagađenje, ali i neki od preparata koje koristimo. Kod mašćenja često postoji okidač iznutra, koji menja strukturu kože glave. Ipak, mi ćemo se ovde fokusirati na rešenja.

Jedno od njih je da stalno perete kosu. Iako jedino logično, ovo nije pravo rešenje jer može podstaći još žešće mašćenje. Potrebno je pronaći odgovarajući šampon koji će na pravi način čistiti teme i održavati ćelije kože glave u balansu.

Naravno, maska za kosu koja se stavlja na krajeve kose nikako ne sme dopreti do korena, jer u mnogome može da pojača mašćenje. Suvi šamponi mogu biti spas u zadnji čas, ali sa njima ne treba preterivati. Bejbi puder može zameniti suvi šampon, ali zaista samo u retkim situacijama, kada nemate vremena za pranje.

Perut u kosi

Noćna mora muškaraca i žena je i perut u kosi. Naročito ako je kosa tamna, perut se ponekad vidi i narušava naš fizički izgled. Kako se izboriti sa njom? Znamo da i ona potiče od narušenog poretka kože glave.

Svi znamo da uz dobar šampon nema peruti.  Kao i u prethodnoj situaciji, šampon je i ovde ključ. On temeljno čisti glavu i čini da se ljuspice peruti oljušte sa kože glave i otpadnu, nestanu iz kose. Mora da bude baziran na biljnim sastojcima i obavezno bez sulfata i parabena koji utiču na brojne probleme koji se mogu stvoriti.

Kožu glave možemo temeljno čistiti i prirodnim antibakterijskim sredstvima kao što je soda bikarbona. Nekoliko kašika sode i voda biće potrebni da se napravi pasta koju treba utrljati na kožu glave, izmasirati je lepo i temeljno, a onda isprati mlakom vodom. Ovo uradite pre šamponiranja i videćete kako će kosa ubrzo delovati urednije.

Slamasta i suva kosa

Kada su estetski problemi kose u pitanju, jedan od glavnih je i suva, beživotna, kosa kao slama, kako se narodski često govori. Opet je mnogo potencijalnih razloga za ovako nešto, tako da se u dublje analize ne bismo upuštali, već samo u potencijalna rešenja.

Suvoj kosi treba dodatna hidratacija. Ako je kosa farbana ili blajhana, a najčešće se dešava ovoj kosi da podlegne isušivanju, potrebno je preduzeti neke korake i u tom smislu. Vodite računa o jačini hidrogena, ali i vremenskim razmacima u kojima blajhate kosu.

Nikako ne dozvolite da farbanje bude često, poslužite se nekim od trikova, kao što su sprejevi za privremeno bojenje, trake za kosu ili frizure koje će produžiti vreme između farbanja. Nikako ne dozvolite da se ono skraćuje jer na taj način dodatno isušujete kosu.

Potrudite se da uvek i bez izuzetka imate dodatnu negu posle šamponiranja, u vidu bogate i hidrantne maske.. Nju nemojte nanositi na koren, nego samo na dužinu. Na svakoj piše da se drži po nekoliko minuta. Možete je držati i dosta duže. Operite kosu, prosušite je peškirom, nanesite hidrantnu masku i ostavite da odstoji barem sat vremena, pa je onda isperite. Ako ste u mogućnosti, prespavajte sa njom.

Pakovanja koja podrazumevaju duće držanje na glavi praktikujte i pre pranja. Tu dobro može poslužiti neko prirodno ulje, kao što je kokosovo. Dobro ga natopite na dužinu, pustite nekoliko sati da osdtoji, a onda operite kosu.

Organizam morate redovno hidrirati. Kosa će biti mnogo zdravija i sjajnija, delovaće urednije i biće mnogo lakša za oblikovanje.

Retka kosa

Bilo da je opadanje u pitanju ili usporeni rast kose, jasno je da kosa ne izgleda dovoljno dobro i da je potrebno nešto preduzeti. Prvenstveno treba potražiti unutrašnje uzroke koji su doprineli da kosa opadne ili da usporeno raste.

Spolja možete pomoći sebi opet nabavljanjem nekog šampona koji će biti dovoljno nežan za osetljivu kožu glave i pogodan za češća pranja kose. Naravno, neke tinkture za jačanje korena ovde dolaze u obzir. Pored pantenol rastvora, za jačanje korena dobro su se pokazale kapi od koprive za kosu.

One su odličan eliksir. Mogu se utrljavati i na čsitu kosu jer ne ostavljaju mastan trag. Potrebno je samo dobro ih utrljati na teme i ostaviti tako da deluju, bez ispiranja. Pored sjaja, kosa će dobiti i na gustini što je odmah čini lepšom i urednijom.

Izgorela i kosa koja puca

Jednom od najneurednijih stvari možemo smatrati i kosu koja je usled tretiranja potpuno izgubila sjaj, dlaka se istanjila i čak ni dobro šišanje ne bi moglo da joj povrati životnosti. Ponekad preterujemo sa aparatima za kosu. Ako to ukrstimo i sa frabanjem, eto savršenog načina da kosu učinimo neurednom.

O farbanju je već bilo reči, svesti ga u okvire koji neće oštećivati kosu. Što se tiče pegli i uvijača, obavezno je koristiti sredstvo za zaštitu kose od pregrevanja i gorenja pre svakog oblikovanja. Ono će koliko-toliko zaštititi kosu i ona će biti mnogo bezbednija.

Napravite pauzu. Nikako nemojte svoju kosu stilizovati svakoga dana. Napravite raspored kako bi se kosa uslovno rečeno odmorila. Obavezno jednom nedeljno upakujte kosu na nekoliko sati ili celu noć, kako biste joj povratili sjaj. Vitaminu u vidu suplemenata takođe su dobra preporuka kada je kosa slaba. Ako ne pratite ove korake, budite spremni na to da će vam dlaka pucati, krzati se i sve u svemu, frizura će delovati neuredno.

Kosa koja je zapažena

Nije uvek dovoljno pronaći pravog frizera kako bi kosa bila lepa i uredna. Važno je i kako se prema njoj ophodite kod kuće, koje preparate koristite. Povedite računa o sitnicama koje su veoma važne, kao što je sastav šampona. I uvedite barem jednom nedeljno dodatnu rutinu negovanja kose.

Uz sve ove savete, kosa će uvek delovati uredno.

KOMENTARIŠI