Kako pravilno hidrirati organizam u letnjem periodu

Kako pravilno hidrirati organizam u letnjem periodu

Foto: Pinterest

Adekvatan unos vode je vrlo bitan za normalno funkcionisanje metabolizma.

U letnjem periodu dolazi do povećanog gubitka vode iz organizma putem znoja jer znojenjem organizam održava normalnu telesnu temperaturu u uslovima povišene spoljašnje temperature. Ukoliko imate tegobe i nedoumice, a želite mišljenje ili konsultaciju stručnjaka na ovu i slične teme, lekari različitih specijalnosti svakodnevno su vam dostupni na Doktok platformi za besplatne zdravstvene konsultacije. Posetite www.doktok.rs, registrujte se i zakažite svoju konsultaciju i rešite nedoumice koje imate bez odlaska u zdravstvenu ustanovu.

Normalna zapremina znoja iznosi oko 100ml na dan, ali ona se menja u zavisnosti od vremenskih uslova i stepena fizičke aktivnosti, pa se tako u uslovima težeg fizičkog rada i povišene spoljašnje temperature taj gubitak može povećati i do 1-2 litara na sat.

Gubitak vode u telu se registruje u hipotalamusu u centralnom nervnom sistemu, što rezultuje da osećamo žeđ. Kada osetimo žeđ, mi smo već izgubili 1-2% vode i organizam se već nalazi u određenom stepenu dehidracije.

Zbog navedenih razloga, vrlo je bitno održavati normalan unos vode u letnjem periodu. Količina koja se preporučuje iznosi 1,5 do 2 litara vode na dan, ali ta količina se naravno, može i mora povećati u uslovima povećanog znojenja.

KOMENTARIŠI