Rukovodilac Odeljenja u Kostolcu, Renata Minić je nakon obraćanja okupljenim posetiocima napomenula da je ovo literarno druženje, zapravo nastavak tradicije, koju su pre dosta godina pokrenule u kostolačkoj biblioteci – Slavica Pejović i Slobodanka Cuka Trajković. Zajednički cilj ovog druženja je da se okupe zavičajni pisci i svi oni koji su zaljubljenici u pisanu reč i da im se pruži prilika da podele svoje pesme i priče sa ostalima.

Sam datum je značajan i iz drugog još važnijeg razloga – na taj dan je 1953. godine osnovana Biblioteka u Kostolcu, tako da je ujedno proslavljen i taj lep jubilej.

Veoma veliki odziv na Čajanci (preko 70   gostiju) govori da u Kostolcu ima veoma puno zaljubljenika u pisanu reč. Nakon dokumentarnog filma o istorijatu čaja, koji je napravila Marija Kopun, usledio je književno-muzički deo. U programu su učestovali pisci: Milan Ceković, Biljana Milovanović Živak, Rada Pejić, Marina Vasić, Vojkan Ivković, Dragan Žuržević, Mira Radinović, Veroslava Malešević, Slavica Pejović, Ljubisav Grujić, Oliver Stokić, Milija Radivojević, Boban Paunović, Magdalena Redžović, zatim muzičari: Toma Topo, Slobodan Janković i Maša Vlaisavljević i Luka Redžović i Lazar Ilić su čitali kratke i poučne priče o mudrosti čaja. Veče je proteklo spontano, uz čaj, kolačiće i odlično raspoloženje. Posetioci ovog uspešnog druženja mogli su da pogledaju i izložbuStara i retka biblitečka građakoju je priredila Nevena Vuksanović.

Druženje je organizovano uz podršku Gradske opštine Kostolac, Centra za kulturu Kostolac i vernih korisnika Biblioteke u Kostolcu.

KOMENTARIŠI