Da li će požarevački vodovod platiti penale od 300.000 evra zbog raskida...

Da li će požarevački vodovod platiti penale od 300.000 evra zbog raskida ugovora o zakupu pre roka

Foto: Urban City / B.P.

-Pokret Jasno i glasno obavestio je javnost o posledicama preseljenja javnih preduzeća – JP Komunalne službe i JKP Vodovod i kanalizacija u zgradu koju je Grad kupio, a koja je pripadala “Komercijalnoj banci” u iznosu nešto većem od sedamdeset miliona, navodi se u saopštenju koje u nastavku prenosimo u celosti.

-Istovremeno smo obavestili javnost o mogućim novim aktima nedomaćinskog ponašanja i štete po budžet grada i javnih preduzeća. Obavestili smo javnost da je sporna sudbina ugovora o zakupu luksuznog prostora u ulici Voje Dulića, imajući u vidu da je JKP Vodovod i kanalizacija ovaj prostor zakupio na 10 godina,  a kod ugovora zaključenih na određeno vreme najčešće postoji obaveza naknade štete zbog preuranjenog raskidanja, ili isplata takozvanih “penala”. Sporni ugovor je tako predviđao  da je, ukoliko se zakup raskine u prve četiri godine, dužnost zakupca da plati iznose zakupnina za sve četiri prve godine, a zaključno sa 5.5.2024. godine, dodaje se.

-Međutim, izostavljanjem nule u pomenutom saopštenju, učinjena je značajna greška. Naime, u dosadašnjem periodu Vodovod je platio na ime zakupa oko 24.456.762,00 dinara, budući da je bio u zakupu oko 19 meseci, po mesečnoj zakupnini od 1.287.198,00 dinara. Imajući u vidu da je u slučaju  raskida u prve četiri godine dužan platiti iznose zakupnine za prve četiri godine, a da je isplatio iste za 19 meseci, ukupan dug ili šteta koji je po osnovu ugovora dužan da naknadi iznosi 37.328.742,00 dinara ili oko 313.686 EUR i to pored do sada plaćenih zakupnina. Navedena ispravka je ključna i velike važnosti, obzirom na okolnost da je naše prvobitno saopštenje iznelo podatak o desetostruko nižem iznosu, te smo odgovorni da navedeno ispravimo i prema građanima i prema medijima. Tek imajući u vidu navedenu korekciju, dolazimo do razmera ukupnog štetočinskog postupanja. Po osnovu samog ugovora, kao i onog što je plaćeno i što treba biti plaćeno, proizilazi da će po osnovu zakupa Vodovod platiti ukupan iznos od  61.785.504,00 dinara ili oko 528.081 EUR. Tako je u sadejstvu grada i javnog preduzeća istovremeno došlo do: štete po grad i Vodovod u navedenom iznosu, te do kupovine objekta “Komercijalne banke” za iznos samo nešto veći od navedenog, iako se adekvatan prostor mogao pribaviti u svojinu odmah, te tako izbeći troškovi zakupnine. I dalje ostaje pitanje za gradsku vlast kao osnivača i javno preduzeće da li su odredbe o penalima ostale na snazi ili su modifikovane, ili su pak ta sredstva isplaćena, zaključuje se u saopštenju Pokreta “Jasno i glasno”.

KOMENTARIŠI