Đačke knjižice odlaze u prošlost

Đačke knjižice odlaze u prošlost

Foto: Privatna arhiva

Đačke knjižice uskoro bi u Srbiji mogle da postanu prošlost u formi kakva je poznata generacijama đaka, jer će ocene biti upisivane u elektoronsku evidenciju.

Digitalizaciju đačkih knjižica najavila je i premijerka Ana Brnabić, koja je rekla da su sa uvođenjem elektonskog dnevnika one praktično izgubile svrhu. Brnabić je najavila da će o tome razgovarati sa ministrom prosvete Brankom Ružićem.

Podsećamo da je pre nekoliko godina uveden elektronski dnevnik, pa je obismišljeno pisanje ocena u knjižice, s obzirom na to da roditelji u e-dnevniku vide sve podatke.

Projekat implementacije elektronskog dnevnika počeo je pilot projektom u školskoj 2017/2018. godini, a nastavljen je glavnim projektom u školskoj 2018/2019. godini.

Razmotriće se i opcija da se za najmađe osnovce zadrži stara forma zbog osećaja da na ruke dobijaju ocene svog rada.

Za sada postoji prepreka jer je đačka knjižica jedini identifikacioni dokument za đake osmog razreda koji pokazuju na polaganju male mature. Knjižica je dokaz da je to taj đak, da ne polaže neko drugi umesto njega. Knjižica ima sliku, pečat i potpis. Obaveza ličnih karata u Srbiji nastaje sa navršenih 16 godina starosti.

Tokom školovanja đaci promene tri knjižice – jedna je za mlađe razrede osnovne škole, druga za starije. Treću knjižicu dobijaju u srednjoj školi.

KOMENTARIŠI