Foto: Urban City // B.P.

Koliko ste potrošili na putovanja? Ako je više od pet hiljada evra mogli biste se naći pod lupom Poreske uprave. Ona je od turističkih agencije zatražila podatke o svima koji su u toku jedne godine aranžman platili više od pet hiljada evra, bez obzira na to koliko je ljudi putovalo. Kažu u sklopu primene Zakona o proveri porekla imovine.

Redovna aktivnost – tako u Poreskoj upravi objašnjavaju zahtev upućen turističkim agencijama. Tvrde da su se najpre bavili pokretnostima i nepokretnostima, podacima APR-a, vlasništvom akcija, pa na kraju i skupim putovanjima.

“Slali smo podatke nadležnim državnim organima i pravnim licima koji raspolažu podacima koji Poresku upravu u postupcima utvrđivanja porekla imovine zanimaju. Tu su i prodavci skupocenih motornih vozila, podaci koje smo tražili o skupim jahtama, vazduhoplovima, sve ono na šta je neko mogao potrošiti novac, veliki novac”, kaže Miroslav Đinović, pomoćnik direktora Poreske uprave.

Veliki novac daće i turističke agencije ako ne postupe po zahtevu Poreske uprave i ne dostave tražene podatke.

“Ovo je prvi put da imamo takavu vrstu zahteva i da je tu bilo mnogo nelogičnosti, ali danas smo dobili pojašnjenje, radi se jednoj sveukupnoj akciji prikupljanju informacija za određeni broj korisnika koji su imali veliku potrošnju. Ono što je za nas nepovoljno jeste da će putnici sigurno imati jednu dilemu da li će ubuduće putovati preko turističkih agencija ili će tražiti alternative”, navodi Aleksandar Seničić, direktor Jute.

Dilema je da li Poreska uprava postupajući po jednom zakonu krši drugi – Zakon o zaštiti podataka o ličnosti.

“Bitno je da se zahtev odnosi na postupak u odnosu na neko određeno fizičko lice, znači, ono je poznato pre nego što krenemo u pretragu drugih baza podataka i Poreska uprava iskoristi svoja zakonska ovlašćenja”, objašnjava Nevena Ružić iz Fondacije za otvoreno društvo.

Poverenik za informacije od javnog značaja za RTS kaže da zahtev Poreske uprave upućen turističkim agencijama nije u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti zato što se ovlašćenje Poreske uprave da prikuplja podatke odnosi samo na podatke svakog pojedinog fizičkog lica u odnosu na kojeg se vodi postupak, ali ne i na podatke više lica ili neogređenog broja lica zajedno.

Na to, kaže, ukazuje odredba člana 6 Zakona o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu koja propisujući ovlašćenja posebne jedinice Poreske uprave govori o imovini fizičkog lica kao konkretnog, preciznog, određenog lica.

KOMENTARIŠI