Danas su Sveta Tri Jerarha, požarevački mediji danas obeležavaju ovu slavu

Danas su Sveta Tri Jerarha, požarevački mediji danas obeležavaju ovu slavu

Svim kolegama Urban City Radio želi srećnu slavu

Predrag Životić i Slobodan Vasić, Sveta Tri Jerarha, februar 2017. Foto: Urban City

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Sveta tri jerarha – Vasilija Velikog, Grigorija Bogoslova i Jovana Zlatoustog.

Srpska pravoslavna crkva i njeni verinici 12. februara proslavljaju Sveta tri jerarha, hrišćanski praznik ustanovljen 1076. u čast svetaca Vasilija Velikog, Grigorija Bogoslova i Jovana Zlatoustog.

Oni imaju svaki posebno svoj dan praznovanja u mesecu januaru i to: Vasilije Veliki 1. januar (po crkvenom), Grigorije Bogoslov 25. januar (po crkvenom) i Jovan Zlatoust 27. januar i 13. novembar (po crkvenom). A ovaj zajednički praznik ustanovljen je u 11. veku za vreme cara Aleksija Komnina.

Sveta Tri Jerarha su krsna slava porodica, crkava, manastira.

Sveti Vasilije Veliki je poznat kao veliki svetovni i duhovni učitelj crkve. Sveti Grigorije Bogoslov je i prozvan kao bogoslov jer je nenadmašno tumačio dogmu, a sveti Jovan Zlatousti je upamćen kao nedostižan propovednik Jevanđelja, zbog čega je tako nazvan.

Ova tri sveca se smatraju zaštitnicima ljudi i životinja od zime i hladnih vetrova. Zato postoji narodno verovanje da kakvi vetrovi budu duvali tog dana, takvo će vreme i tokom cele godine biti.

Arhiva februar 2014.

Od pre nekoliko godina, požarevački mediji počeli su da obeležavaju ovu slavu.

Foto: Urban City, februar 2017.

Prošle godine kolačar je bio Slobodan Vasić, direktor “Bravo radija”, koji je slavu predao Predragu Životiću iz nekadašnjeg kostolačkog Glasa proizvođača, današnja EPS Energija.

Svim kolegama Urban City Radio želi srećnu slavu.

KOMENTARIŠI