Delegacija Udruženja Roma Braničevskog Okruga u radnoj poseti Budimpešti

Delegacija Udruženja Roma Braničevskog Okruga u radnoj poseti Budimpešti

Inkluzija Roma u Mađarskoj je na veoma zavidnom nivou, sa izuzetnim rezultatima, sa neuporedivo mnogo više edukovanih, ali i zaposlenih pripadnika Romske nacionalne manjine

Delegacija Udruženja Roma Braničevskog Okruga je u dvodnevnoj radnoj poseti prisustvovala kongresu, na temu inkluzije Roma, u Budimpešti. Poziv je usledio od gospođe Renate Fixl u organizaciji Hanns Seidel Stiftung i saradnji sa ministarstvom nacionalnih manjina Mađarske. Predstavnici Nemačke organizacije, crkvenih činovnika, kao i predstavnici udruženja Romskih manjina su izlagali svoje stavove, planove i dosadašnja dostignuća po pitanju inkluzije Roma.

Svi učesnici kongresa su se usaglasili u zajedničkom stavu o najvažnijim pitanjima bitnim za Romsku populaciju i bazirali se na unapređenju i važnosti edukacije Roma na prvom mestu, uz doškolavanje ili prekvalifikaciju zarad zapošljavanja na aktuelnim poslovima kako u Srbiji tako i u svakoj zemlji Evropske unije, ekonomsko osnaživanje Roma i potrebu za poboljšanjem uslova života generalno posmatrajući.

Delegacija Udruženja Roma Braničevskog Okruga, na čelu sa predsednikom Miroslavom Veljkovićem, Marija Perić, Dalibor Nikolić i ostali članovi delegacije URBO-a se zahvalila na pozivu domaćinu kongresa i iskazanoj podršci za osnaživanje položaja Roma, kako u Braničevskom okrugu tako i na teritoriji cele Srbije, uz obećanje da će se uspešno započeta saradnja nastaviti sa još konkretnijim stavovima po pitanju inkluzije Roma Braničevskog okruga.

Inkluzija Roma u Mađarskoj je na veoma zavidnom nivou, sa izuzetnim rezultatima, sa neuporedivo mnogo više edukovanih, ali i zaposlenih pripadnika Romske nacionalne manjine. Gospodin Veljković je posebno naglasio da su trud i zalaganje Udruženja Roma Braničevskog Okruga u sprovođenju inkluzije Roma u Braničevskom okrugu veliki bazirani na edukaciji i doškolavanju Roma, prekvalifikaciji za tekuće aktuelne poslove u našem gradu i okrugu i ekonomskom osnaživanju Roma uz najavu proširenja programa već otvorenog edukativnog centra za Rome kao i oformljavanju internacionalnog medijskog centra javnog informisanja na Romskom jeziku i oformljavanju Biznis Inkubatora.

KOMENTARIŠI