Foto: Pixabay // ilustracija

Jedini način koji bi nam obezbedio mirnije leto je vakcinacija protiv koronavirusa više od 50 odsto punuletnih građana u junu, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek i naveo da se zalaže za uvođenje novih modela za stimulaciju vakcinacije.

Đerlek je na K1 televiziji rekao da je, prema najnovijim podacima od sinoć, 2.561.520 punoletnih građana primilo prvu dozu, 2.066.153 drugu dozu vakcine, i da je dato ukupno više od 4.620.00 doza vakcine.

Naveo je da dostizanje više od 50 odsto vakcinisanih nije kolektivni imunitet, ali da znači uspostavljanje kontrole nad epidemijom. “Popuštanje mera je jedna od pozitivnih signala da uspostavljamo kontrolu. Nema mesta za euforiju, ali ima za optimizam”, rekao je Đerlek.

Kaže da su u ovom trentuku brojke i situacija sasvim podnošljivi, ali da je uvek oprezan u prognozama.

“Čekam jesen, mislim da ćemo na jesen imati više podataka i smelosti da kažemo kakva nas prognoza očekuje do kraja godine”, naveo je Đerlek.

Povodom najava Svetske zdravstvene organizacije da će se u nekim zemljama pojaviti četvrti talas epidemije, Đerlek kaže da je siguran da ćemo mi izbeći taj četvrti talas, s ozbirom na veliki broj vakicnisanih.

“Možemo očekivati da, i ako se pojavi, ne može da bude tolikog intenziteta kakav je bio ranije”, rekao je Đerlek.

Naglasio je da je vakcinacija mladih ključni faktor u postizanju kolektivnog imuniteta i naveo da će u narednih nekoliko nedelja biti doneti odluka o eventualnoj vakcinaciji mladih između 12 i 15 godina o čemu se za sada, dodaje, samo razgovara.

Podržao je uvođenje novih modela stimulacije za vakcinisane, navodeći da su mladi zainteresovani za određene manifestacije, ali i putovanja i da treba razmišljati o vaučerima koji bi im pomogli da putuju.

KOMENTARIŠI