DETE RODILO DETE Porođaj kakav lekari u Narodnom frontu NE PAMTE

DETE RODILO DETE Porođaj kakav lekari u Narodnom frontu NE PAMTE

Devojčica iz Niša, stara svega 13,5 godina porodila se u Ginekološkoj klinici “Narodni front” i na svet donela devojčicu, tešku skoro tri kilograma.

“UCR” je već pisao o njoj, kada je u poodmakloj trudnoći, u 38 nedelji, primljena u “Front”. Tada su svi lekari bili iznenađeni, jer je retko ko od njih imao prilike da vidi tako mladu trudnicu.

Devojčica (13) čeka da se porodi! Otac deteta ima 15 godina

 Sada, kada je dete donela na svet, u ceo slučaj moraće da se uključi i socijalna služba, s obzirom da se radi o maloletnom licu.

Tačno nakon dve nedelje, ona je ponovo primljena u porodilište i u utorak uveče rodila je zdravu devojčicu.

Tokom dana lekari su joj dali epidural, kako bi lakše podnela sve, ali se porođaj u jednom trenutku iskomplikovao jer je mlada mama odjednom dobila temperaturu, zbog čega je na kraju porođaj završen carskim rezom.

Kako saznajemo, beba je dobro, dok se devojčica nalazi u intenzivnoj nezi.

Foto: Ilustracija / Promo
Foto: Ilustracija / Promo

Kako je “Blic” već pisao, ova maloletnička trudnoća nije sakrivena od roditelja, budući da je majka svakodnevno posećivala dok je bila u bolnici, a kako saznajemo, devojčica je i udata za dečaka starog 15 godina, sa kojim je sada i dobila dete.

Inače, prema statistici, u “Narodnom frontu” u 2015. godini bilo je 2.293 maloletničkih trudnoća koje su se završile rađanjem. Čak 25 porodilja bilo je mlađe od 15 godina. Isto tako, 631 devojčica je odlučila da ne rodi bebu, odnosno prekinule su trudnoću. Od tog broja, dve su bile mlađe od 15 godina.

Na neslavnom vrhu liste po broju maloletničkih trudnoća

Po broju maloletničkih trudnoća Srbija je na neslavnom vrhu liste evropskih zemalja. Gotovo dve trećine adolescenata seksualno je aktivno, a tek svaki treći koristi zaštitu. Svake godine oko 4.000 devojčica zatrudni, a samo stotinak se odluči da rodi dete.

Svaka dvadeseta devojka, ili u proseku po jedna u svakom razredu, zatrudni u toku jedne školske godine.

Foto: Jutarnj.hr / screenshot
Foto: Jutarnj.hr / screenshot

– Najveći problem, gde maloletnice ostaju u drugom stanju, imaju Braničevski, Toplički i Jablanički okrug. Najbolja situacija je u velikim gradovima. Međutim, ono što je poražavajuće, jeste da je najveći broj adolescentkinja koje su rodile – u bračnoj zajednici, čak 52,2 odsto. U vanbračnoj je bilo 10,8 odsto, dok je neudatih 35,1 odsto – kaže prof. dr Snežana Rakić, direktorka GAK “Narodni front”, na osnovu analiza koje su rađene.

Ipak, stručnjaci upozoravaju da su komplikacije pri porođaju, ali i same trudnoće vodeći uzrok smrti među devojkama u dobu od 15 do 19 godina.

Zato medicinska struka smatra da bi seksualno obrazovanje trebalo uvesti u osnovne škole, i to u niže razrede. Tako bi, istovremeno sa sazrevanjem, učili šta se događa sa njihovim telom, koje su potencijalne opasnosti i kako bi trebalo da se ponašaju i brinu o svom zdravlju, jer u u našoj zemlji abortus se i dalje koristi kao kontracepcija, što je poražavajuće.

KOMENTARIŠI