Otvorena nova rampa posle 4 decenije

Otvorena nova rampa posle 4 decenije

Nova naplatna stanica kod Vrčina na autoputu Beograd - Niš puštena je danas u rad.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na otvaranju da je u ovaj projekat Vlada Srbije uložila oko 14 miliona evra.

On je kazao da je propusna moć nove naplatne rampe više od 5.600 vozila, a bila je ranije 3.200 po satu.

Izrazio je uverenje da će se za vreme praznika i kada se završi vaskršnji praznik, te ljudi budu vraćali, videti da nema nikakvih problema i zaustavljanja.

“Ova naplatna rampa je nešto što će omogućiti veću propusnu moć”, podvukao je Vučić.

Naplatna rampa ima ukupno 25 traka i 22 saobraćajna ostrva i zameniće “Bubanj Potok” koji ima 15 traka. Planirana propusna moć nove naplatne stanice biće veća do 40 odsto.

Vučić kaže da je na “Bubanj Potoku” godišnje bilo 39,3 miliona vozila i da će ove godine biti povećano na 42 miliona, kao i da je cilj bude i više od 50 miliona.

Premijer je izrazio zadovoljstvo što je vlada uspela da napravi nešto moderno, jer je naplatna rampa Bubanj potok napravljena pre četiri decenije.

Svemirski izgled nove naplatne stanice
Svemirski izgled nove naplatne stanice

Ukazao je da se privodi kraju i izgradnja Koridora 10 istočnog i južnog kraka, te najavio da će vlada dati sve od sebe da taj psoao završi do kraja godine.

Kako kaže, Koridorom 10 kroz našu zemlju će ići veći broj kamiona ka Sofiji i Skoplju i put će trajati za oko 3,5 sata manje nego preko Rumunije i Bugarske.

On je istakao da je urađeno više kilometara autoputa i mostova nego u prethodnih više od 10 godina, što će Srbiji doneti veće prihode.

Premijer jer poručio Vrčincima da će biti završeni svi okolni putevi i da više neće imati problema sa izlaskom na autoput i naplatom, kao i je na tom delu obavljena regulacija Vrčinske reke.

Govoreći o izgradnji Koridora 10, Vučić je kazao da će taj putni pravac biti završen do kraja godine, iako postoje problemi.

Vučić je kazao i da penzija i plata ne bi ni bilo, da nisu preduzete reforme fiskalne konsolidacije.

Reč je o projektu izmeštanja postojeće naplatne stanice “Bubanj Potok” zbog ukrštanja obilaznice oko Beograda sa autoputem Beograd – Niš.

Rampa “Bubanj Potok” će biti demontirana.

Potpredsednica Vlade i ministarka grajdevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je rekla da joj je želja bila da naplatnu stanicu otvore pre Uskrsa kako bi svim našim vozačima omogućili manje gužve za praznike.

“To smo i uradili. Važno nam je da zavrsimo i Koridor 10, da vratimo saobraćaj na taj putni pravac i ubiramo još veće tranzitne takse”, naglasila je Mihajlović.

Ona je zahvalila izvođačima i radnicima što je zavrsen posao pre Uskrsa iako je rok bio nesto duži.

Mihajlović je dodala da na više od 20 traka može da se koristi mešovito elektronska napalata putarine i obične kartice.

 

KOMENTARIŠI