Direktor Koka-Kole u Požarevcu: Uskoro veća stopa reciklaže u Požarevcu

Direktor Koka-Kole u Požarevcu: Uskoro veća stopa reciklaže u Požarevcu

Foto: B.P.

Uz podršku gradskih uprava Požarevca i Valjeva, kompanije Coca-Cola HBC Srbija kao inicijatora projekta i kompanije Sekopak, lansiran je projekat „Komšije se pomažu, ambalažu odlažu!“. Kao okosnica projekta osnovano je osam socijalnih preduzeća koja će u ovim gradovima sakupljati ambalažni otpad iz domaćinstava. Predviđeno je prikupljanje PET ambalaže i limenki na najneposredniji način „od vrata do vrata“ koje će se sprovoditi u naredne tri godine.

Potpisivanje o realizaciji projekta, Foto: B.P.

Realizacija projekta počinje najpre u Požarevcu gde su Memorandum o saradnji potpisali Bane Spasović, gradonačelnik Požarevca i Svetoslav Atanasov, generalni direktor Coca-Cola HBC Srbija. Projektom, u koji će se uključiti i grad Valjevo, planirano je unapređenje oblasti reciklaže ambalaže, podizanje nivoa prikupljenog otpada na mestu nastanka i podsticanje zapošljavanja socijalno ugroženih kategorija stanovništva. Coca-Cola HBC Srbija u potpunosti finansira program uz stručnu, mentorsku i logističku pomoć Sekopaka i u saradnji sa lokalnim javnim komunalnim preduzećima, te Nacionalnom službom za zapošljavanje.

„Kao lider u proizvodnji bezalkoholnih napitaka, u potpunosti smo svesni svog uticaja na okruženje, posebno u oblasti odlaganja ambalaže. Ovaj projekat je značajan jer nema samo ekološki aspekt nego i vrlo značajan socijalni ugao. Sugrađani Požarevca i Valjeva imaće mogućnosti da pravilno odlože ambalažni otpad i očiste svoju okolinu, ali i da pomognu komšijama koji su iz socijalno osetljivih grupa da zarade za svoj opstanak i dostojanstven život sebe i svoje porodice.

Foto: B.P.

Pozivamo građane da selekcijom svoje ambalaže doprinesu većoj stopi reciklaže, a tako podrže i svoje sugrađane preduzetnike“, istakao je Svetoslav Atanasov, generalni direktor kompanije Coca-Cola HBC Srbija.

“Danas pravimo još jedan važan korak ka zaštiti životne sredine. Ne samo što ćemo u požarevačkim prigradskim naseljima razviti sistem organizovanog iznošenja komunalnog otpada, već ćemo ovim projektom zaposliti i određeni broj naših sugrađana. Zajedničkim poduhvatom sa našim uvaženim partnerima, kompanijom Coca-Cola HBC Srbija i Sekopakom, planiramo da steknemo dragoceno iskustvo koje ćemo primeniti i nakon stavljanja u funkciju reciklažnog centra koji jeu izgradnji.

Foto: B.P.

Pozivamo sve građane da sarađuju sa nama i da svi zajedno osetimo korist projeka “Komšije se pomažu, ambalažu odlažu”. Razvrstavajući komunalni otpad u svojim domaćinstvima, svi zajedno ćemo učiniti da naš grad Požarevac i naša Srbija budu još lepši i čistiji”, rekao je Bane Spasović, gradonačelnik Požarevca.

Svu prikupljenu ambalažu, otkupljivaće kompanija Sekopak po tržišnim cenama. Za preduzetnika koji po isteku tri godine ispuni postavljene ciljeve projekta i bude najuspešniji u sakupljanju, Coca-Cola HBC Srbija obezbediće vredan poklon – kamion Iveco Porter.

KOMENTARIŠI