Foto: B.P. / arhiva

U kovid bolnici u Požarevcu trenutno je na lečenju 40 pacijenata sa simptomima koronavirusa, svi iz Braničevskog okruga.

-U proteklom periodu evidentno je smanjenje broja obolelih i hospitalizovanih. Tokom jučerašnjeg dana imali smo tri nova prijema i šest otpusta na kućno lečenje, rekao je v.d. direktora OB Požarevac dr Danko Nikolić.

Trenutno je uglavnom starija populacija u bolnici i svi su nevakcinisani. Njihova klinička slika kreće se od srednje ka teškoj. Više od polovine njih prima kiseonik.

Foto: Urban City / B.P. /

Na respiratoru su pet pacijenata, dvoje intubiranih i troje na neinvazivnoj ventilaciji (NIV).

U ovom trenutku samo jedan naš zdravstveni radnik ima potvrđenu infekciju kovid 19 i u dobrom je stanju, dodaje Nikolić.

-Apelujemo na građane da se vakcinišu u što većem broju jer vakcina je dala veliki doprinos poboljšanju epidemiološke situacije. Klinička praksa nam je pokazala da vakcinisani veoma retko završe na bolničkom lečenju i lakše podnose bolest. U zelenoj zoni trenutno je smešten 181 pacijent. Očekujemo postepenu normalizaciju rada van kovid sistema. Od juna ćemo početi sa izdavanjem termina za specijalističke preglede, doduše, u ograničenom broju sve dok u crvenoj zoni ima pacijenata, zaključio je Nikolić.

KOMENTARIŠI