Egipat zabranio YouTube na mesec dana

Egipat zabranio YouTube na mesec dana

Razlog za to je činjenica da je YouTube 2012. godine dozvolio objavljivanje antiislamskog videa pod nazivom "Innocence of Muslims"

Egipatske vlasti donele su odluku o privremenoj zabrani YouTubea u toj zemlji zbog antiislamskog videa iz 2012. godine, piše Engadget.

Najviši egipatski sud doneo je odluku i naredio zvaničnicima da moraju da blokiraju videoservis YouTube u periodu od mesec dana, uključujući linkove koji pokreću video.

Razlog za to je činjenica da je YouTube 2012. godine dozvolio objavljivanje antiislamskog videa pod nazivom “Innocence of Muslims” (Nevinost muslimana).

Ovaj kratki video u kojem se pojavljuje portret poslanika Muhameda naišao je na žestoke kritike u islamskom svetu, a u Egiptu je 2013. godine pokrenut slučaj s ciljem zabrane YouTubea.

Međutim, žalba je odložila donošenje presude u periodu od čak pet godina. Ipak, najnovija odluka je konačna, i ne može da bude poništena, prenosi Klix.

S druge strane, YouTube se promenio od 2012. godine, tako da danas pokazuje više volje za izolovanjem i uklanjanjem snimaka koji sadrže mržnju.

Zato je više reč o simboličnoj kazni.

KOMENTARIŠI