EK: Slučajevi pretnji, nasilja i kampanja kleveta protiv novinara nastavljeni u Srbiji

EK: Slučajevi pretnji, nasilja i kampanja kleveta protiv novinara nastavljeni u Srbiji

Foto: Pixabay / ilustracija

U oblasti slobode medija, Komisija smatra da ukupno okruženje za nesmetano ostvarivanje slobode izražavanja “tek treba dodatno poboljšati u praksi”, navodi se u redovnom polugodišnjem izveštaju Evropske komisije o stanju vladavine prava.

“Policija i tužioci su brzo reagovali na više slučajeva napada i pretnji upućenih novinarima, u saradnji sa radnom grupom za bezbednost novinara. Međutim, slučajevi pretnji, nasilja i kampanja kleveta protiv novinara su nastavljeni”, navodi izveštaj.

Nezavisnost REM-a (Regulatornog tela za elektronske medije) treba da bude ojačana, kako bi se efikasno zaštitio medijski pluralizam, a procedura za izdavanje dozvola za audio-vizuelne medijske delatnost treba da bude jasnija, navodi komisija.

Evropska komisija ocenjuje da “Srbija treba da preduzme hitne mere kako bi se suprotstavila stranoj manipulaciji informacijama i anti-EU narativima, sto je najočiglednije u kontekstu agresorskog rata Rusije protiv Ukrajine” i navodi da je ruska medijska kuća RT “u novembru 2022. pokrenula multimedijalnu veb platformu na srpskom koja, zajedno sa “Sputnjikom Srbija”, proizvodi i distribuira sadržaj koji manipulišu informacionim okruženjem u Srbiji i ima odjeka u velikom delu mejnstrim medija u Srbiji i šire u regionu”.

KOMENTARIŠI