Evropska unija najavila razređivanje vina da bi se smanjio procenat alkohola

Evropska unija najavila razređivanje vina da bi se smanjio procenat alkohola

Predstavnici italijanske vinske industrije oštro su se usprotivili najavama koje dolaze iz Evropske unije koje promovišu razređivanje vina vodom kako bi se smanjio sadržaj alkohola.

Kako prenosi mediji, predlog da se vino ubuduće razblažuje vodom je pokrenut u Evropskoj uniji kako bi se podstakla proizvodnja vina bez alkohola ili manjim procentom alkohola u cilju promocije zdravijih životnih navika u Evropi.

Ministar poljoprivrede Italije, Stefano Patuaneli, najavio je protivljenje Rima, kako prenosi novinska agencija ANSA, dok je udruženje poljoprivrednika „Koldireti“ upozorilo da je to vid „obmanjivanja potrošača“.

Italijanski list Korijere dela sera pominje čak i „ustanak u Italiji“ protiv razblaživanja vina.

„Uvođenje delimičnog i potpunog smanjenja alkohola kao nove vinogradarske prakse predstavlja veliki rizik i izuzetno opasan presedan koji bi ozbiljno ugrozio identitet italijanskog i evropskog vina“, smatra predsednik „Koldiretija“, Etore Prandini.

Prodaja razvodnjenog vina kao kvalitetnog proizvoda u Evropi do sada je bila zabranjena, podsećaju vinari.

Neki vinopije vole da umešaju vodu u čaši i piju bevandu ili špricer kako se ne bi brzo napili. Vino deklarisano kao bezalkoholno je takođe dostupno u prodavnicama. Po dosadašnjoj praksi, alkohol se naknado uklanjao iz normalno proizvedenog pića.

Italijani se protive i ideji da se dodavanje vode u vino uvrsti kao „dobra praksa“ u zakonskoj regulativi Evropske unije i za poznate i skupocene italijanske vinske brendove, poput „Barola“, „Brunela“ i drugih.

Inače Italijani su po količini popijenog vina svetski šampioni. Godišnji promet je do nedavno bio 11 milijardi evra.

KOMENTARIŠI