Foto: Pixabay // ilustracija

WhatsApp je zbog talasa kritika odlučio da odloži primenu novih pravila korišćenja svoje aplikacije sve do sredine maja.

Dok korisnici širom sveta još uvek razmišljaju da li da pređu na neku drugu aplikaciju, stručnjaci za računarsku sigurnost upozoravaju na još jedan Facebook proizvod koji je veća pretnja korisnicima, a o kom se malo govori.

Kako je stručnjak za sajber bezbednost Zak Dofman rekao, veći je problem sigurnost Facebook Messengera, aplikacije za dopisivanje koja je originalno nastala kao deo Facebooka, a sad se koristi i samostalno.

On upozorava da je Messenger najslabija aplikacija za dopisivanje što se zaštite tiče, jer uopšte nema opciju enkripcije poruka, upozorivši da “nema opravdanja za to”.

Naime, opcija koja štiti privatnost poruka koje korisnici razmenjuju na WhatsAppu, “enkripcija na oba kraja”, ne postoji na Messengeru. Jedini način da korisnici zaista budu sigurni jeste da Facebook (ili bilo ko drugi) neće videti šta pišu jest da uključe opciju “tajnog razgovora”, prenosi Zimo.

Ipak, tu opciju moraju sami da uključe, i odnosi se samo na direktno slanje poruka između dve osobe, ne i u grupama.

“Kad je uključena, onemogućava Facebook da vam čita poruke i pregledava vaše linkove i priloge”, upozorava Dofman.

Ističe kako je količina podataka koju Facebook prikuplja putem Messengera toliko velika, da ako Facebook ne napravi iskorak i ne primeni minimalno iste sigurnosne standarde kakve pruža korisnicima WhatsAppa na Messenger, korisnici bi trebalo da ga napuste bez razmišljanja.

Upozorava kako je Instagram (još jedan Facebookov proizvod) još gori od Messengera kad je u pitanju količina podataka koja se prikuplja.

“Ako ste još uvek na Messengeru ili koristite Instagramove direktne poruke za bilo što drugo osim komunikacije sa kompanijama od kojih nešto kupujete, vreme je da promenite aplikaciju. WhatsApp je još uvijek najjednostavnija opcija jer ga verovatno koriste svi vaši kontakti”, tvrdi Dofman.

“Ako želite sigurniju opciju, koristite paralelno i Signal”, objašnjava Dofman.

KOMENTARIŠI